Cukor abban is lehet, amiben nem is gondolnád!
A túlzott cukorfogyasztás nem csupán a vásárlók hibája, a gyártók a jobb íz érdekében képesek cukrot keverni bármibe, nem csupán a nyilvánvalóan cukros, édes életekbe. Valószínűleg te is sokkal több cukrot fogyasztasz, mint gondolnád. Megmutatjuk, miben lehet cukor, ami elsőre eszedbe se jutna.
1. Joghurt
A joghurt egészséges ételként van definiálva, éppen ezért nem is gondolnád, de 250 gramm gyümölcsjoghurtban annyi cukor is lehet, akár egy vaníliafagyiban, ami 28 gramm, vagyis kb. 6 teáskanál.
Tipp: Sima joghurtot vegyél a boltban és te magad keverd össze gyümölccsel. Fontos, hogy még a natúr joghurt esetében is olvasd el az összetevőket, hogy hozzáadott cukrot ne tartalmazzon a termék.
2. Tésztaszósz
Egy igazán aljas dolog, hiszen kinek jutna eszébe, hogy a sós-borsos tésztaszószokba cukrot kevernek? De sajnos igaz, egyetlen bögre szószban akár 15 gramm cukor is előfordulhat.
Tipp: Nem minden márka egyforma, mindenképpen olvasd el a címkén, mi van az adott szószban és olyat keress, ami adagonként 1 gramm cukornál kevesebbet tartalmaz. De a legjobb, ha otthon, magadnak készíted friss alapanyagokból a szószt.
3. Aszalt gyümölcsök
Csak azért, mert rajta van a csomagoláson, hogy „gyümölcs”, nem feltétlenül lesz egészséges egy termék. 10 dkg aszalt gyümölcsben akár 22-29 gramm cukor is előfordulhat.
Tipp: Szintén aranyszabály, hogy olvasd el a csomagolást. Az aszalt gyümölcsöknél az is baj, hogy a természetesen előforduló gyümölcscukor is sokkal koncentráltabb, mint a friss gyümölcsökben. Egy fél bögre friss sárgabarackban 37 kalória és 7 gramm cukor van, míg fél bögre aszalt sárgabarackban 157 kalória és 35 gramm cukor.
4. Kávék
A kávé nagyon finom, hasznos és egyébként egészséges is, de sajnos nagyon sok „kávéban” igazi cukor arzenál található. Persze nem a presszóra kell gondolni, hanem inkább a szirupos, ízesített, agyonédesített fajtákra.
Tipp: Itt is a csináld magad módszer a legjobb. Soha ne feledd, amit te készítesz, arról tudhatod csak biztosan, mit tartalmaz. Egy kis plusz ízt adhatsz a kávédhoz, ha fahéjat, zsírszegény kakaóport keversz hozzá.
5. Instant zabkása
A zabkása az egyik legnépszerűbb és legjobb egészséges reggeli, ez nem kétség. Az instant változatokban azonban az egészséges hozzávalókon kívül található egy kártékony összetevő, a cukor, és nem is kis mennyiségben.
Tipp: A zabpehely elkészítése nem kíván hatalmas főzőtudományt és elképesztően gyorsan megvan. Vásárolj natúr zabpelyhet, öntsd fel tejjel vagy vízzel, mikrózd 1 percig és ízesítsd kedved szerint: gyümölcs, fahéj, magvak, amit csak szeretnél.
6. Szárított marhahús
Számunkra is érthetetlen, de igen, a szárított marhahúshoz is adhatnak cukrot, ami egyébként egy magas fehérjetartalmú rágcsálnivaló lehet, de a cukor miatt hamar megéhezhetsz a nasi után. 30 gramm szárított marhahús akár 2,5 gramm cukrot is magáénak tudhat.
Tipp: A paprikás változatok általában kevesebb, míg az édes és csípős ízesítésűek több cukrot tartalmaznak. Ha bizonytalan vagy, olvasd el a címkét.
7. Alternatív tejek
A szója és a mandula alapvetően nem tartalmaz cukrot, akkor hogyan kerül a belőle készült alternatív tej minden bögréjébe 7 gramm cukor? A válasz egyszerű, a gyártók teszik bele, hogy jobb ízt biztosítsanak ezeknek a termékeknek (így a rizstejnek, kesudiótejnek, kókusztejnek is).
Tipp: Néhány gyártónál létezik a cukrozatlan változat is, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, válaszd ezt, illetve készítsd magadnak házilag az alternatív tejeket, ha biztosra szeretnél menni.
8. Ketchup
Elég abszurdnak tűnhet, hogy a sült krumplid és hamburgered cukorral locsold meg, nemde? Pedig a ketchuppal pontosan ezt csinálod, minden evőkanállal egy teáskanálnyi cukrot adsz a szervezetednek.
Tipp: Cseréld le a ketchupot friss salsa szószra. A második lehetőség, hogy light, alacsony cukortartalmú változatot vásárolsz kedvenc paradicsomos szószodból.
Fotó: 123RF