Főoldal > DIÉTA > Az ősz slágere: szőlődiéta

Az ősz slágere: szőlődiéta

diétaétkezésfogyásszőlőtáplálkozás
0

Írta:

A szőlő érését eddig csak vártuk, de az idei termés már meg is érkezett; zajlik a szüret. Az illatos, édes gyümölcsből nagyrészt bort készítenek, de a friss, érett szemek a fogyókúránkat is segíthetik. A szőlő diéta nem csak fogyaszt, hanem méregtelenít és javítja az anyagcserét is.

Mi mindenre jó?

Gazdag vitaminokban és a szervezetre jótékony hatást gyakorló ásványi anyagokban. A kvercetin nevű anyag csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja a véredényeket, ezáltal mérsékli a vérnyomást és a szívbetegségek előfordulásának kockázatát. Rengeteg B- és C-vitamint, valamint káliumot, magnéziumot, vasat és kalciumot is segít a szervezetünkbe juttatni.
Gyümölcssav-tartalmának köszönhetően az elfogyasztott ételeket könnyen emészthetővé teszi, a benne található rost, illetve a héj pedig serkenti az emésztést. Jótékony hatással van a bőrre, a vesére, és a májra is. Ráadásul az álmatlanságban szenvedők is elfeledhetik az éjszakai forgolódásokat. A fáradtság, az idegesség és az ingerlékenység feloldódik, sokkal békésebbek, elfogadóbbak leszünk.  A fejfájás, a könnyezés, esetenkénti fülzúgás is csökken, gyakran el is múlik teljesen. Ugyancsak a szőlőkúra hatása, hogy az érzékeink élesednek: a szaglás és az ízlelés elsősorban, de sokszor a látás és a hallás is tisztábbá válik a kúra folyamán.

szolo2.jpg ()

Hogy működik a kúra?

A diéta – ez egy igazi monodiéta – alatt csak szőlőt fogyasztunk. Napi 1-2 kilót, esetenként akár 3 kilót is. A kúra lehet egynapos, de akár több hetes is, lényeg, hogy 2-3 óránként együnk. A szőlő kiválasztásánál érdemes arra figyelni, hogy bio szőlőt vegyünk, hiszen tisztulni akarunk, ne pedig vegyszerekkel kezelt gyümölccsel „mérgezzük” a szervezetünket. Ha erre nincs módunk, mossuk meg alaposan a szőlőt fogyasztás előtt.

A szőlő fajtáját illetően válasszuk – ha tehetjük – a saszlát vagy a muskotályos fajtákat, mert ezeknek finom, vékony a héjuk, és a cukorsav tartalmuk is éppen ideális a szervezetnek. A szőlő héja és magja segíti az emésztést és a bélfalak tisztítását, de előfordulhat, hogy felfúvódást okoz. Ebben az esetben ne együk meg a héjat és a magokat. A fekete vagy kék szőlők magját bátran szét is rághatjuk, mivel bennük sok antioxidáns található, amely fiatalító hatású.

A diéta hatását fokozza, ha beiktatsz egy méregtelenítő napot, amikor szőlőt és szénsavmentes ásványvizet fogyasztasz. Erre a harmadik nap a legideálisabb, a gyomrod ugyanis ekkorra készül fel a zsírmentes, rostban gazdag ételre. A megfelelő folyadékpótlás természetesen a kúra többi napján is elengedhetetlen.

Szőlős kombinációk

Amennyiben túl elrettentő, hogy csak szőlő legyen a napi étrend, tökéletes – a fogyást segítő – párosítások is vannak. A szőlő és a rizs kombinációja az egyik legideálisabb diéta. Hiszen mindkettő vízhajtó hatású, ezáltal alaposan méregteleníti is szervezetünket, és így fogyhatunk is. De párosíthatjuk dióval, répával, tonhallal vagy éppen csirkemellel is. Esetleg még a sajt is szóba jöhet, de itt már erős lehet a kísértés egy jó pohár borra is, úgyhogy ezzel csak óvatosan!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X