Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél sok kökényt

Ezért egyél sok kökényt

bogyós gyümölcsegészséggyümölcskökényvitamin
0

Írta:

A kökény sokak számára ismeretlen növény, pedig ez a vadgyümölcs szinte mindenhol fellelhető ősszel: hegyoldalakon, erdőszélen és útmentén is. Várd meg, amíg megcsípi a dér, hiszen húsa ilyenkor puhul meg, és válik igazán finommá.

A kökény – bár sokan nem is gondolnák – igen sokoldalúan felhasználható növény. Készíthetsz belőle teát, szörpöt, lekvárt, mártásokat, de természetesen nyersen fogyasztva is igazi ínyenc csemege. Mindemellett rengeteg jótékony hatása ismert, ami miatt kötelező idén ősszel neked is megkóstolnod ezt a szuperfinom gyümölcsöt.

Magas C-vitamin tartalommal rendelkezik

A kökény tele van C-vitaminnal, ami az őszi-téli időszakban különösen fontos a szervezet számára. Segít a betegségek megelőzésében, az immunrendszer megerősítésében, illetve még szépséged, fiatalságod megőrzésében is. És mivel az emberi szervezet képtelen előállítani, ezért csak kiegyensúlyozott táplálkozással tudod pótolni ezt a nagyon fontos vitamint. Tökéletes választás ennek érdekében, ha rendszeresen fogyasztasz kökényt.

Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre

A kökény rendszeres fogyasztói kevesebb szív- és érrendszeri problémáról tudnak beszámolni. Ez a fantasztikus növény ugyanis védi az ereket és a szívet, így a keringési problémák jóval nagyobb eséllyel kerülnek el, ha ez a bogyós gyümölcs az étrended szerves részét képzi. Különösen figyelj erre, ha a családodban előfordultak szív- és érrendszeri megbetegedések.

46472697 - sloes -freshly picked

Csökkenti az emésztési problémákat

Ha emésztési problémák kínoznak, irány kökényt szüretelni. A népgyógyászatban ugyanis már régóta sikeresen alkalmazzák a kökényt székrekedésre. Főleg a belőle készült lekvárok, dzsemek hatékonyak a probléma kezelésére, ezért ne szalaszd el, és szedj addig a növényből, amíg érik. Hidd el, a kellemetlen tünetek enyhülnek, ha rendszeresen fogyasztasz belőle.

Vese és vértisztító hatású

A kökény kiváló méregtelenítő növény. Mind a veséket, mint a vért megtisztítja a felgyülemlett méreganyagoktól, így erősíti immunrendszeredet és védi egészségedet. Aki sok kökény fogyaszt, egészen biztosan jóval kevesebbszer betegszik meg, mint azok, akik soha nem kóstolták meg a növényt.

Zsírcsökkentő hatású

A fogyókúrázók is igen nagy kedvence lehet ezentúl a kökény, hiszen ez a fanyar gyümölcs zsírcsökkentő hatással is bír. Mivel szabályozza az anyagcserét, nem kell többé attól tartanod, hogy az elfogyasztott étel zsírrá alakul. Sőt, a virágából készült tea még az étvágyat is csökkenti. Kérdés ezek után, hogy beépítsd-e az étrendedbe ezt a szuper növényt?

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X