Főoldal > DIÉTA > Hízásnak indultál? Találd meg az okát!

Hízásnak indultál? Találd meg az okát!

anyagcserediétaelhízásfogyáshízászsírégetés
0

Írta:

Mostanában csak úgy szaladnak fel rád a fölös kilók? Ne hagyd annyiban, derítsd ki, mi állhat a háttérben, illetve mit tegyél, hogy megakadályozd a kellemetlen súlygyarapodást.

Vizsgáltasd ki magad

A gyors és nagy ütemű hízás mögött egészségügyi problémák is állhatnak. Érdemes kivizsgáltatnod magad, ha értetlenül állsz a változás előtt. Hirtelen súlygyarapodáshoz vezethet a pajzsmirigy alulműködése, az inzulinrezisztencia, de a szervezet vízvisszatartása is plusz kilók formájában jelezhet. Biztos, ami biztos, irány egy nagylabor, hogy minden testi kórt kizárj.

Vedd górcső alá gyógyszereidet

Nem csak egészségügyi problémák, de szedett gyógyszerek mellékhatásaként is számolhatsz pluszkilókkal. Ha a hirtelen hízás nagyjából egy időpontra esik egy újabb gyógyszer szedésének kezdetével, nézz utána, mert könnyen lehet, hogy ez állhat a háttérben. Ilyenek például a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők, pszichiátriai szerek, esetleg a hormonális fogamzásgátlók is hathatnak így egyesekre.

Dobd ki a finomított lisztet és a cukrot

Való igaz, hogy szénhidrátra szüksége van az emberi szervezetnek, de azt semmiképpen sem érdemes fehér lisztből és cukorból nyerned. Lehet, hogy fel sem tűnik, hogy naponta mennyi cukrot használsz a kávédba, teádba, és mennyi fehér lisztből készült pékárut fogyasztasz. A tested viszont jelez, és ha nem térsz át egészségesebb alternatívákra, a mérleg egyre többet fog mutatni alattad.

42718337 - overweight, women, abdomen.

Kevesebb stressz, több relaxáció

Megfigyelték, hogy azok az emberek, akik sokat stresszelnek, akár munkahelyi, akár magánéleti problémák miatt, azok a nehezebb időszakokban sokkal hajlamosabbak a hízásra. Ilyenkor mintegy megjutalmazzuk magunkat a finom falatokkal. Ezek pedig nem elsősorban diétás finomságok: a csoki és más édességek első helyen állnak a “jutalmazólistán”. Szüntesd hát meg a stresszforrást, hogy ne hízz el az idegeskedés miatt.

Mozogj

Az anyagcsere felgyorsítására, illetve a stressz levezetésére is a mozgás a leghatékonyabb gyógyír. Persze a súlyvesztés nagyobb részt a táplálkozáson múlik, azonban testedzés nélkül ne várj csodákat. Nem csak a súlyod, de közérzeted is meghálálja a rendszeres testmozgást, így akár a szabadban sportolsz, akár az edzőtermet választod, egészen biztosan jobban érzed majd magad a bőrödben, és a mérlegen állva is.

Pihenj többet

A kialvatlanság gyakorlatilag a stresszel hozható összefüggésbe, ami mint tudjuk a hízás egyik legnagyobb barátja. Ha ugyanis nem alszol eleget, azt szervezeted stresszként értékeli, és megkezdi a zsírraktározást. Emellett azok az emberek, akik keveset pihennek, jóval kevésbé tűrik a mindennapi stresszhelyzeteket is, és gyakrabban esnek a nassolás csapdájába is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X