Főoldal > DIÉTA > Idén télen így kerüld el a hízást!

Idén télen így kerüld el a hízást!

diétafogyásfogyókúragasztrohízástáplálkozászsírpárna
0

Írta:

Most is egy jó kis sajtos makaróni után sóvárogsz? Sebaj, most megtudhatod, hogyan tudod leküzdeni a zsíros dolgok utáni vágyad.

 

Hideg van ugyan odakinn, de ne hagyd, hogy ez ürügyet szolgáltasson bármilyen forró, gyorséttermi kaja elfogyasztására! Mi is a helyzet ezzel a hűvösebb időjárással, ami hajlamosít minket arra, hogy lelkesen szétzabáljuk magunkat a különböző, köztudottan zsírnövelő ételekkel? Az egyik elképzelés szerint ennek az oka az, hogy tulajdonképpen így vagyunk kódolva: amikor hidegre fordul az idő, többet és nehezebbeket eszünk, ugyanis régen, amikor szűkében voltunk az élelmiszereknek, a test megkezdte az extra zsírréteg felhalmozását, hogy túlélje a hűvösebb időszakot.

Mások ezzel szemben azt állítják, hogy ez a késztetés teljes egészében pszichikailag vezérelt: automatikusan  nehéz fogásokat társítunk a karácsonyi ünnepekhez, így beindul a túlzott zsír utáni vágyakozásunk is.

Azonban a helyzet az, hogy az ádáz lasagna-sóvárgás hátterében valószínűleg egy ennél sokkal egyszerűbb ok áll. „Amikor hidegre fordul az idő, természetes, hogy forró  ételekre vágyunk, amelyek felmelegítenek minket belülről„ – mondja dr. Nancy Clark, a Boston térség sporttáplálkozási szerzője. Csak a melegségre van szükségünk, épp ezért a mi hibánk, ha elkezdünk zsírt is bevinni a szervezetünkbe.

leves2.jpg ()

Járj túl az eszeden!

Mondj ellent az étvágyad okozta késztetésnek, ha például egy nagy adag pacalpörköltet kívánsz, és helyettesítsd kevésbé hizlaló ételekkel. A szervezeted csak melegre vágyik, így kezdésnek próbálkozz meg egy forró gyümölcsteával. Gondold végig: inkább Minestrone levest fogyassz, mint hogy bekanalazz egy nagy tányér tejszínes paradicsom krémlevest, válaszd a sült csirkét a rántott szelet helyett, a sült krumplinál pedig bármi jobb választás, ami nem tocsog a zsírban. Ja, és az edzéscuccod se tedd félre télen! Ugyanis az is nagy problémát jelent, hogy az emberek kevésbé aktívak a hidegebb hónapokban állítja Clark. Szerinte, ha rendszeresen edzel, az anyagcseréd is gyorsabban fog működni – így könnyebben fogod elégetni a meglepetésszerű vagy épp menetrend szerinti evés-ivásból származó kalóriákat is.   

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X