Főoldal > DIÉTA > 4 trükk, amivel koplalás nélkül fogyhatsz

4 trükk, amivel koplalás nélkül fogyhatsz

diétaétkezésfogyásfogyókúrakoplalás
0

Írta:

A koplalás a lehető legrosszabb, amit tehetsz, ha a fogyás a célod. Próbáld ki inkább ezeket a trükköket!

1. Cselezd ki az étvágyadat

Gondold át: valóban szeretnéd megenni a tányérodon lévő teljes adagot? Valóban annyira éhes vagy, hogy egy nagy tányérnyi főételt fogyassz el? Legtöbbször ugyanis a szemed (na és a jólneveltséged), és nem a gyomrod kívánja az előtted lévő ételmennyiséget.
Tipp: Tálalj kistányéron a nagy helyett, így fél adagot fogyaszthatsz. Ha nagyon elszánt és kemény vagy, akkor a nagy tányérra szedj feleannyit, mint általában, és még azelőtt hagyd abba az evést, mielőtt azt érzed, hogy tele van a gyomrod. 

2. Mondj nemet a nassolásra

Viccesen hangzik, de az olyan akciósorozatok, mint a “24”, vagy a “Helyszínelők” evésre ösztönöznek – derült ki egy kutatásból. A filmek által bemutatott események ugyanis tudatalatti szinten felhívják a figyelmet saját halandóságunkra, ettől pedig úgy érezhetjük, hogy depressziósabbak, boldogtalanabbak vagyunk, ezért valami rágcsálnivaló után nyúlunk. Másrészt kifejezetten jólesik valami nassolnivalót majszolni, mialatt Jack Bauerért aggódunk a képernyő előtt.
Tipp: Időzítsd a sorozatnézést vacsora után, amikor már tele a hasad. Ha mindenképpen enni szeretnél filmezés közben, akkor gyümölcsöt vagy zöldséget majszolj.

0025259_1.jpg ()

3. Adj egy kis szünetet a villádnak

Kutatások szerint azok a normális testsúlyú nők, akik 20 percnél több időt fordítottak vacsorázásra, 10 %-kal kevesebb élelmiszert fogyasztottak el gyorsabban evő társaiknál, ám mégis jóllakottabbak és elégedettebbek náluk. Hogy miért? Az agynak legalább 20 percre van szüksége ahhoz, hogy a teltségérzetet elérje.
Tipp: Tarts egy kis szünetet evés közben, két falat között tedd le a villád. Ha ugyanazt az adagot lassabban, alaposan megrágva fogyasztod el, elkerülheted a túlevést, és elérheted az egészséges jóllakottság érzetét.

4. Tréningezd a memóriád

Egy kutatás szerint azok, akik nassolás előtt visszaemlékeznek arra, mit ettek aznap, 33%-kal kevesebb édességet fogyasztanak. Egy korábbi étkezésre való visszaemlékezés ugyanis beindítja az agy döntéshozó részét, így az alany inkább még egyszer átgondolja, valóban szüksége van-e a nassolásra.
Tipp: Mielőtt egy habos tejeskávé mellett nekiülnél egy szelet tortának, próbálj meg visszagondolni arra, mit ettél aznap ebédre. Ha mindenképpen szeretnél valamit enni, válassz gyümölcsöt.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X