Főoldal > DIÉTA > 2 meglepő tény, amit nem tudsz a kalóriákról

2 meglepő tény, amit nem tudsz a kalóriákról

adagdiétaétkezésfogyáskalóriatápanyagtáplálkozás
0

Írta:

Valószínűleg tudod, mi a kalória és azt is, hogy ha túl sokat eszel belőle, hízni fogsz. Azonban azzal is tisztában vagy, mennyit tartalmaz a kedvenc szendvicsed? Vagy hogy valójában hány kalóriát kellene fogyasztanod egy nap?

 A legtöbb embernek sejtelme sincs, hogy mennyit kellene a koruknak, a magasságuknak, a súlyuknak és a fizikai aktivitásuknak megfelelően enniük. Miért lehet ez? Az alábbi két példa erre próbál magyarázatot adni.

1. Az adagok mérete kiszámíthatatlan

Mindenki számára ismert tény, hogy az éttermi és a gyorsétteremi adagok óriásiak, de nem mindig érezzük, mennyire. Az ottani adagok ugyanis akár a két-háromszorosát is tartalmazhatják a házi készítésű ételeinknek, valamint a kutatások kimutatták, hogy a rendszeres éttermi étkezés magasabb BMI-vel jár. Sajnálatos módon a nagyobb adagoktól a zsírpárnáink mérete is nő. Ha pedig több étel van a tányérodon, többet is eszel – a tanulmányok szerint így akár 30 százalékkal is nőhet az elfogyasztott mennyiség.

Wellness Cafe tipp: Tudd meg, mekkora egy adag! Mérj ki egy csésze tésztát a tányérodra, és próbáld szemmértékre az emlékezetedbe vésni a pontos mennyiséget. A hús pedig legyen tenyérnyi méretű. Ha ennél többet kapsz, csomagoltasd el a maradékot, így a holnapi ebéded is meg lesz oldva.

kaloria2.jpg ()

2. Nem minden kalória egyforma

A kutatások kimutatták, hogy azok az élelmiszerek, amelyeket több erőfeszítésedbe telik megrágni (mint a gyümölcsök, zöldségek, sovány húsok és teljes kiőrlésű gabonafélék) növelhetik a zsírégetés mértékét. Ugyanis több kalóriára van szükséged ahhoz, hogy feldolgozd őket, ezért hosszabb ideig jóllakott leszel tőlük. Más összetevők is fokozhatják a kalóriaégetés mértékét: a koffein, valamint a kávé és a tea más összetevői, az olyan fűszerek, mint a chili, a fahéj és a gyömbér fokozhatják az anyagcsere gyorsaságát.

Tehát 500 kalória a zellerből máshogy rakódik le, mint 500 kalória a sült krumpliból? Egy 2011-es kutatás felfedezte, hogy a kalóriák minősége is számít, nem csak a mennyisége. Azok, akik nagy mennyiségű egészségtelen ételt esznek, mint amilyen a feldolgozott hús, a sült krumpli és a cukros üdítők, többet híztak rövidebb idő alatt, mint azok az emberek, akik egészségesen étkeztek hasonló kalóriamennyiségből. Ezért ha a zöldségeket, a gyümölcsöket, a dióféléket és a natúr joghurtot választod az egészségtelen verziók helyett, a pluszkilóktól sem kell tartanod.

Wellness Cafe tipp: Ha alacsony kalóriatartalmú gyümölcsöt és zöldséget is eszel minden étkezés alkalmával, azzal kordában tudod tartani a kalóriákat. A zöldségek és a gyümölcsök ugyanis kettős hatással bírnak: rostban gazdagok, ezért különösen gyorsan laktatnak, és tovább is tart őket elrágcsálni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X