Főoldal > DIÉTA > 3 ok, ami hajlamossá tesz nagy kajálásokra

3 ok, ami hajlamossá tesz nagy kajálásokra

diétaéhségevésfalásrohamfogyásstressztáplálkozás
0

Írta:

Bár nem túl szerencsés, ha a pároddal történő veszekedés után édességgel vigasztalod magad, de ennek a reakciónak az okával legalább tisztában vagy. Nagyobb gond az, ha nem tudjuk, hogy egy- egy falásroham miért tör ránk, és abban a hiszemben vagyunk, hogy egészségesen élünk. Íme három olyan szituáció, mely a habzsolás fő kiváltó oka lehet.

1. Túl sok idő telik el két étkezés között

Ha a reggeli és az ebéd közt túl sok idő telik el, a vércukorszinted drasztikusan lecsökken, ami nemcsak azt a veszélyt rejti magában, hogy megfájdul a fejed, rossz lesz a közérzeted, vagy súlyosabban esetben akár el is ájulhatsz. Ilyenkor az agy olyan parancsokat kap a szervezetedtől, hogy amint lehet, falj fel mindent, minél előbb, hogy a vércukorszinted helyreálljon. Még rosszabb, ha egyáltalán nem is reggelizel, így kiéhezteted a szervezeted, a nagy evészet pedig estére tolódik, amikor a felesleges kilók jobban le tudnak rakódni.

Wellness Cafe tipp:
Szánj elegendő időt a reggelire! Ha kapkodós vagy, inkább kelj fel fél órával korábban, és két főétkezés között mindig iktass be tízórait és uzsonnát. Tehát minden második, harmadik órában egyél valamit, lehetőleg teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, vagy gyümölcsöt, ugyanis a jó szénhidrátok energiával látnak el, míg a fehérje beindítja az emésztésedet, és jó közérzetet biztosít.

kajal2.jpg ()

2. Túl szigorúan diétázol

A nagyon szigorúan vett diéta, és a merev, kötött szabályok sem kifizetődőek hosszú távon, ugyanis ha megvonsz magadtól minden finom, és számodra kedves ételt, az könnyen oda vezethet, hogy a hangulatod rossz lesz – ennek pedig egyenes következménye, hogy egy kis csokival vagy chips-szel vigasztalod magad, mondván, hogy úgyis eleget sanyargatod a tested. Ezzel viszont azonnal borítod a diétát, tovább fokozva a frusztráltságod, ördögi körbe hajszolva magad.

Wellness Cafe tipp:
Néha engedélyezz magadnak egy kis dőzsölést, és itt most ne a cukrászda teljes kifosztását értsd. A munkahelyedre vigyél néha magaddal egy kis saját készítésű sütit, vagy a barátaiddal csapj egy közös főzést, így nem fogod azt érezni, hogy neked mindenről le kell mondanod, és a hangulatod is jobb lesz.

3. Állandó bűntudatod van

Ha már amiatt bűntudatot érzel, mert a szupermarketben elfogadtál egy kis joghurtot kóstolónak, vagy amiért megetted a maradékot, amit a gyerek hagyott a tányérján,  az könnyen a hangulatod rovására, mehet, sőt, akár depresszióhoz is vezethet. Ha pedig emiatt akaratgyengének érzed magad, könnyen feladhatod “ez nekem úgysem megy” alapon, és máris jöhetnek a végeláthatatlan dőzsölések.

Wellness Cafe tipp:
Semmiképpen se ess pánikba, ha a barátnőiddel megesztek egy szelet tortát, vagy a salátádhoz dresszinget is kevertél. A diétának nem arról kell szólnia, hogy folyamatosan nyers salátalevelet rágcsálsz, hanem inkább legyen benne jellemző a változatosság, és szeresd azt, amit eszel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X