Főoldal > DIÉTA > A leggyakoribb étkezési hibák – így küzdd le őket!

A leggyakoribb étkezési hibák – így küzdd le őket!

étkezéshibaszokás
0

Írta:

Gyorsan, sietve Az első és leggyakoribb hibát már kora reggel elkövethetjük, amikor napirendünkből kihagyjuk a reggelizést. Márpedig a reggeli nem véletlenül számít a legfontosabb étkezésnek. A Cambridge-i Egyetem 7000 önkéntes segítségével végzett kutatása szerint a reggeli kihagyása 35-50%-kal növeli az elhízás kockázatát, mivel reggeli nélkül napközben hajlamosabbak leszünk a magas kalóriatartalmú nasik fogyasztására – állítja […]

Gyorsan, sietve

Az első és leggyakoribb hibát már kora reggel elkövethetjük, amikor napirendünkből kihagyjuk a reggelizést. Márpedig a reggeli nem véletlenül számít a legfontosabb étkezésnek. A Cambridge-i Egyetem 7000 önkéntes segítségével végzett kutatása szerint a reggeli kihagyása 35-50%-kal növeli az elhízás kockázatát, mivel reggeli nélkül napközben hajlamosabbak leszünk a magas kalóriatartalmú nasik fogyasztására – állítja a tanulmány. Természetesen jó néhány ellenérvet felhozhatunk a reggelizés ellen. Nincs kedvünk miatta korábban kelni, vagy az alvásra szánt időt erre fordítani, kora reggel ráadásul gyomrunk se kívánja az ételt.

Egészséges reggeli

Érdemes ezért kis adagokkal kezdeni, és fokozatosan szoktatni gyomrunkat a reggelikhez. Elsősorban szénhidrátokkal, proteinekkel és vitaminokkal kezdjük a napot, ezért fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret vagy müzlit, túrót és joghurtot, valamint gyümölcsféléket.

Ha nem kívánod az édeset, paradicsommal, néhány szelet uborkával vagy répával is egészségesen kezdheted a napot. Ha semmiképpen nem vagy hajlandó az alvás rovására a reggelivel bajlódni, néhány órával a felkelés után is pótolhatod a reggeli étkezést.

Lassú étkezés, karcsú vonalak

Talán köztudott az a tény, hogy az agynak körülbelül 20 percre van szüksége ahhoz, hogy a jóllakottságérzetet észlelje, ezért nem szerencsés, ha idő szűkében kutyafuttában, sietősen fogyasztjuk el ebédünket. Ha ugyanis legalább 30 percet szánsz az étkezésre, a kutatások szerint 10 %-kal kevesebb kalóriát veszel magadhoz, mintha csak néhány percet szánsz rá. Figyeld ezért az órát evés közben, és lehetőleg olyan ételeket válassz, amiket lassabban tudsz elfogyasztani!

shutterstock_69397954.jpg ()

El a kezekkel a készételektől!

Szintén a sietség és az időhiány okolható azért, hogy sokszor esik a választásunk a gyorsan és kényelmesen elkészíthető készételekre. A North Carolinai Egyetem tanulmánya azonban rámutatott, hogy a készételekben található glutamát – az agyban található jóllakottságérzetet befolyásoló idegek működését megzavarva – nagymértékben okolható az elhízásért. Ha mégse tudjuk kiiktatni teljesen a készételeket, gondosan nézzük át az összetevőket, különös tekintettel a glutamátra vonatkozó E620 és E625 közötti anyagokat.

Wellness Cafe tipp: Ne tévesszen meg a „light” felirat, ez ugyanis önmagában még nem garancia a valóban zsírszegény, egészséges termékre! A gyorsfagyasztott zöldségek vagy halak azonban ideális megoldást jelenthetnek egy gyors ebédre. Elkészítésünknél ne spórolj a fűszerekkel, bizonyos kísérletek szerint ugyanis a fűszeres ételekkel gyorsabban jóllakunk.

Egy kis édesség nem árt

Csoki iránti csillapíthatatlan vágyunknak ideológiai alapot adhat az a tény, hogy az édesség kívánása az ember veleszületett tulajdonsága. A cukor ugyanis rendkívül fontos szerepet játszott az evolúciós fejlődés során – a legalapvetőbb energiaforrásként segítette a túlélést. Mindez azonban mára a visszájára fordult, a sok-sok nasival ugyanis a szükségesnél jóval több kalóriát juttatunk szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk lenne.

A megoldás azonban nem az édességek fogyasztásának drasztikus kiiktatásában keresendő. Ezzel ugyanis nem kerülhetjük el a hirtelen ránk törő farkaséhséget. Hatékonyabb tehát, ha mértéktartó módon csökkentjük az adagot, vagy gyümölcsökkel – például citrusfélékkel – helyettesítjük a napi csokoládét. Nagyban csökkenti a bevitt energia mennyiségét, ha a mesterséges és agyoncukrozott gyümölcslevek helyett jóval egészségesebb gyümölcscukrot tartalmazó, házi készítésű limonádét iszunk.

Vigyázz a tévézéssel!

Szintén a nassoláshoz köthető tipikus rossz szokás a tévézés közbeni csipegetés. Amennyire klasszikusnak számít, annyira káros, Brian Wansink professzor szerint ugyanis tévézés közben 20-60 %-kal több kalóriát is magunkhoz veszünk észrevétlenül, mintha tudatosan ennénk.

Wellness Cafe tipp: Természetesen a legideálisabb az lenne, ha a tévét kikapcsolva, az evésre koncentrálva ennénk. Ha nem szeretnénk lemaradni kedvenc programunkról, akkor érdemes kisebb adagokat bekészíteni a műsor idejére. Így ugyanis nemcsak meggondoljuk, hogy felállunk-e külön az extra adagért, de agyunknak is megadjuk a már korábban említett időt a teltségérzet érzékelésére.

További probléma a tévézés közbeni evéssel, hogy a sötét szoba, a tévé vibráló fénye egy amerikai kutatás szerint növeli a stresszhormonok szintjét, így megzavarja az alvás közbeni zsírégetést. Az elalvás előtti órácskát tehát érdemes tévézés helyett például olvasással tölteni. Nemcsak jobban fogsz így aludni, de alakod is meghálálja majd az életmódváltást!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X