Az ünnepek a szeretet mellett a hatalmas családi lakomákról is szólnak. Ilyenkor a legfittebbekkel is megesik, hogy a vacsora végére kipukkadva állnak fel az asztaltól.
Egy kiadós többfogásos ünnepi ebédet vagy vacsorát követően szervezetünk minden erejével azon van, hogy semlegesítse a zsíros, nehéz ételek emésztése során felszabadult szabadgyököket, amelyek megtámadják a sejteket, és elősegítik az olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a szívroham, a cukorbetegség vagy a rák.
Minél többet eszünk, annál több szabadgyököt termelünk, ami nem azt jelenti, hogy az evés rossz, vagy teljesen száműzni kellene a finom falatokat, csupán érdemes odafigyelni és kompenzálni a túlevés negatív hatásait. A most következő tippekkel sokat könnyíthetsz az ünnepi fogásokon.
Használj sok fűszert
A gazdag fűszerezés nagyon jól ellensúlyozza a túlevés negatív hatásait. Egy 2011-es tanulmány szerint, ha legalább két evőkanálnyi fűszerkeverékkel – pl. rozmaring, oregano, fahéj, bors, szegfűszeg, fokhagyma és paprikapor – ízesíted főztödet, nagyban megkönnyíted az emésztés folyamatát, ugyanis a fűszerek csökkentik a triglicerid, ill. inzulin szintet, az antioxidánsokét viszont megemelik. Kutatók szerint a fűszerek lassítják a zsír felszívódását, az antioxidánsok pedig segítenek az evés során felszabadult szabadgyökök megkötésében.
Narancslé
Az antioxidánsokhoz hasonló, flavonoidokban gazdag gyümölcslé szintén kitűnően kompenzálja a nehéz ételek okozta negatív hatásokat. Egy amerikai táplálkozási szaklapban megjelent 2010-es tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik a zsírban gazdag reggelijük mellé egy pohár narancslevet ittak, sokkal kevesebb káros szabadgyök, valamint szívrohamhoz köthető gyulladásjelző fehérje szabadult fel a szervezetében, mint azoknak, akik sima, vagy cukros vizet fogyasztottak a reggelihez.
Gyümölcs
A kiadós ebéd egyik lehető legrosszabb befejezése a nehéz desszert. Triplacsokis brownie helyett érdemes gyümölccsel megkoronázni az étkezést, mivel az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök – áfonya, kékszőlő, kivi vagy cseresznye – segítenek a szabadgyökök káros hatásainak minimalizálásában. Ha nehéz ételek mellé vagy után egyáltalán nem eszel zöldséget vagy gyümölcsöt, annak hosszú távú következményei is lehetnek.
Ecet
Egy evőkanálnyi ecet nemcsak a salátának ad jobb ízt, hanem vércukorszintedet is segít kordában tartani egy szénhidrát-dús ebédet követően. Legtöbbünknél a vércukorszint hirtelen emelkedése után hirtelen esés következik be, amely azonnali éhségérzettel jár. Ez különösen a cukorbetegek számára probléma, hiszen szervezetük nem tudja feldolgozni a glükózt (idővel pedig a vérben felhalmozódott felesleges glükóz roncsolja a szöveteket).
Bor
Zsíros ételek fogyasztása után a testben olyan anyagok termelődnek, amelyek növelik a szívroham kockázatát. A vörösborban található antioxidánsok azonban jelentős mértékben csökkentik ezeknek az anyagoknak a mennyiségét, így a bor nem csak élvezeti, de egészségügyi megfontolásból is ajánlatos kísérője lehet az ünnepi menünek. Ha nem szereted az ízét, bátran használd főzési adalékként, hiszen pozitív hatása ilyen formában is érvényesül.