Főoldal > DIÉTA > 6 egyszerű trükk az álomsúlyod megtartásáért

6 egyszerű trükk az álomsúlyod megtartásáért

diétaéletmódváltásfogyáskalórialapos hassúlyzsírégetés
0

Írta:

Már elérted az álomsúlyodat, amellyel kívül-belül elégedett vagy? Gratulálunk, ez hatalmas siker! De ne feledd: legalább ekkora kihívást jelent, hogy ezt a szuper állapotot meg is tartsd!

Egy friss kutatás szerint 41%-unk tökéletesen elégedett a külsejével, és aki már elérte ezt a célt, természetesen szeretné is megtartani a jelenlegi formáit. Ez nem egyszerű, de szerencsére nem is túl bonyolult; kicsit olyan, mint a rend az otthonodban: könnyebb megtartani, mint a hatalmas kupi után elölről kezdeni az egészet. Ha kicsit odafigyelsz, nem kell többé kínkeservesen küzdened a mérleggel egy-egy újabb leolvadt kilóért.

1. Ismételd a jól bevált recepteket!

Már biztosan rájöttél, hogy melyik egészséges ételeket és nassolnivalókat szereted. Ha ugyanazokat a tápláló finomságokat választod újra és újra, számodra nem unalmas körforgásban, nem érhet meglepetés az alakod változásában sem. Ráadásul így sokkal könnyebb megtartanod a szép formáidat, mint folyamatosan újabb és újabb diétákkal kísérletezgetni. A kutatók szerint, ha ugyanabból az élelmiszerből több alkalommal eszel, sokkal kisebb adagot fogyasztasz, mert nem csábít habzsolásra az újdonság varázsa.

2. Elő a matektudással!

Hiába tömöd meg mindig almával, répával, kelkáposztával a bevásárlókosaradat, nem biztos, hogy kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe. Sajnos az nem elegendő a súlykontroll szempontjából, ha több zöldséget és gyümölcsöt eszel. Bár ezeknek az élelmiszereknek rengeteg kedvező élettani hatása van, amíg a kevésbé egészséges ételek mellett fogyasztod őket, csak nőni fog a napi kalóriafogyasztásod, ezáltal a hízás is beindul. Bizony, le kell cserélni a chipszet zöldségre.

3. Gondolkodj úgy, mint egy szakács!

Ha legtöbbször étteremben eszel vagy házhoz rendelsz, itt az ideje, hogy csiszolgasd a konyhai képességeidet! Egy tanulmány szerint ugyanis azok az emberek, akik rendszeresen főznek, jobban ügyelnek a kalóriabevitelre akkor is, ha étterembe mennek. Nincs ebben semmi meglepő: a főzés során megismered a hozzávalókat, így pedig hasznos tudással felvértezve, okosabban tudsz választani az étlapról. A krémlevesek például tele vannak tejszínnel, ezért érdemesebb a csirkeragu mellett dönteni.

4. Ne igyál plusz kalóriákat!

Ha elégedett vagy a testsúlyoddal és mérsékelten fogyasztasz alkoholt, nem szükséges változtatnod a szokásaidon. Azok a nők, akik napi egy italt megisznak, kevesebb eséllyel híznak meg, mint antialkoholista társaik. De ha túl sokszor döntesz le pár finom koktélt, az italban lévő kalóriák sajnos gondot fognak okozni. Ne ess túlzásokba, tartsd magad a következő alapszabályhoz: heti 5-7 ital és semmi több! Fontos, hogy az alacsonyabb kalóriatartalmúakat válaszd, mint a bor, a világos sör vagy a vodka szóda.

5. Kövesd a két napos szabályt!

Ha szeretnéd megőrizni az álomsúlyodat, a következetes edzés az egyik legfontosabb stratégia. A heti 4-5 óra kemény izommunka a cél, ehhez próbálj ragaszkodni! Ha elkezdesz egy-egy alkalmat kihagyni, a lelkesedésed is könnyen alábbhagyhat és csökkenhet a motivációd. A fő szabály: soha ne teljen el két nap anélkül, hogy BÁRMILYEN mozgásformát be ne iktattál volna.

6. Figyeld a jeleket és cselekedj!

Ha már kicsit szűknek érzed a nadrágodat, iktass be néhány apró változtatást. Például idd sovány tejjel és édesítővel a kávédat, vagy iktass be egy kis sétát ebéd után. Meg fogod látni, hogy működik-e a trükk, talán nem is kell további megszorításokat alkalmaznod. Jegyezd meg: ha csupán napi 100 kalóriával kevesebbet viszel be a szervezetedbe, és emellett 100 kalóriát el is égetsz, nagyon gyorsan visszafordíthatod a folyamatot, még ha a mérleg már el is kezdett felfelé kúszni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X