Az ételt alaposabban, többször megrágó emberek kevesebb kalóriát vesznek magukhoz, ami segítheti testsúlyuk kontrollját – állapították meg kínai kutatók.
Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint azok, akik negyvenszer rágták meg az ételt a szokásos tizenötszöri helyett, csaknem 12 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak el.
Csie Li és munkatársai a kínai Harbini Orvosi Egyetemen 14 elhízott és 16 normál testsúlyú fiatal férfit vontak be vizsgálatukba. A résztvevők ugyanazt a reggeli menüt kapták, viszont eltérő számú rágás után nyelték le a falatokat.
A kutatók nyomon követték vércukorszintjüket, az étvágyat szabályozó hormonok szintjét, valamint nézték, hogy végül mennyi étellel laktak jól az önkéntesek.
Úgy találták, hogy a hosszabb ideig tartó rágás hatására az étvágyfokozó ghrelin hormon vérszintje csökkent, az étvágyat csökkentő kolecisztokinin (CCK) hormon mennyisége viszont emelkedett. Ezek a hormonok a későbbiekben az elhízás elleni terápiák célpontjai is lehetnek a kutatók szerint.
Nem találtak különbséget a harapás, vele a falatok nagyságában az elhízott és normál testsúlyú emberek között, és egyetlen önkéntes vércukorszintjét sem befolyásolta a rágás időtartama. Tizenkét százalékos eltérés adódott azonban a bevitt kalória mennyiségében az ételt negyvenszer és tizenötször megrágók között.
Forrás: MTI