Még a sütőt sem kell bekapcsolnod, hogy elkészítsd életed legegészségesebb és legfinomabb édességét, melybe ha beleharapsz, menten a mennyországban fogod érezni magad!
Elkészítési idő: 30 perc / Fagyasztási idő: 3-4 óra / Összesen: 4 óra 30 perc
Hozzávalók (16-20 db szelethez):
Sütitészta alap
– 1 csésze kesudió (4-6 órára beáztatva)
– 2/3 csésze gluténmentes zabpehely
– 2/3 csésze kókuszreszelék
– 4 szem datolya (kimagozva, meleg vízbe áztatva)
– ¼ tk só
Karamellás töltelék
– 1 ¼ csésze kimagozott datolya (kb. 14 db)
– 1/3 csésze mandulavaj
– 2 ek juharszirup (nem vegánok mézet is használhatnak)
– 1 ek olvasztott kókuszolaj
– 1 tk vanília kivonat
– ¼ tk só
Csokimáz
(az alábbiak helyett olvasztott 70-75%-os fekete csokit is használhatsz)
– ½ csésze kakaóvaj
– 1/3 csésze kakaópor
– 3 ek juharszirup
– ½ tk vanília kivonat
– csipet tengeri só
Szükséges eszközök
– Konyhai robotgép
– Kisebb tepsi (23×8 cm)
– Spatula
Elkészítés:
Sütitészta alap
1. Helyezd a már előre beáztatott kesudiót, a zabpelyhet, kókuszreszeléket és sót a konyhai robotgépbe. Mixeld 1-2 percig, míg minden hozzávaló szinte lisztszerűvé válik.
2. Add hozzá a datolyákat is, és kapcsold be a robotgépet ismét pár percre. Egy ragacsos masszát kell, hogy kapj, ami szépen összeáll. Ha nem így lenne, adj hozzá egy evőkanál meleg vizet, és mixelj rajta még egy kicsit.
3. Bélelj ki egy kisebb (kb. 23 x 8 centis) tepsit szilikonos sütőpapírral, és nyomkodd az imént elkészült masszát az aljára. Ha a tészta nagyon ragadna, nedvesítsd be hideg vízzel a kezeidet. Takard le egy alufóliával a tepsit, és helyezd a mélyhűtőbe, amíg elkészíted a karamellás tölteléket.
Karamellás töltelék
1. Tedd a datolyákat, a mandulavajat, juharszirupot, kókuszolajat, vanília kivonatot és a sót a robotgépbe. Kapcsold be pár percre a masinát. Ismét egy jó kis ragacsos masszát kell, hogy kapj. Amennyiben úgy látod, hogy nem akar összeállni az egész, vagy nem elég krémes a tészta, most is egy evőkanál meleg vízzel javíthatsz az állagán.
2. Vedd ki a tepsit a mélyhűtőből, és simítsd a tölteléket a sütitészta alapra. Egy spatula segítségével szépen el tudod egyengetni, hogy mindenhova egyformán jusson. Majd ismét fedd le, és helyezd a tepsit a mélyhűtőbe. Jöhet az utolsó réteg, a csokimáz elkészítése!
Csokimáz
Amennyiben nincs kedved pepecselni, vagy nincs otthon kakaóvajad, az is tökéletes, ha megolvasztasz kb. fél tábla 70-75%-os fekete csokit, és azt öntöd a süti tetejére, majd ismét mélyhűtőbe helyezed az egészet 3-4 órára, hogy kellően megdermedjen a máz is.
1. Olvassz kakaóvajat. Ha ehhez nincs speciális eszközöd, vegyél elő egy kis lábost, melyben forralj fel egy kevés vizet, a tetejére pedig helyezz egy hőálló tálat, amibe a kakaóvajat kanalazod. Ha már forr a víz, alacsony lángon hevítsd tovább. Vigyázz, hogy nehogy túlmelegítsd a kakaóvajat, így ugyanis megváltozhat az íze és az állaga!
2. Miután felolvadt a kakaóvaj, vedd le a tűzről, add hozzá a kakaóport, a juharszirupot, a vanília kivonatot és a tengeri sót. Kevergesd addig, míg az egész egy szép sima, csomómentes masszává nem áll össze.
3. Öntsd a csokis masszát egyenletesen a karamellás töltelék tetejére. Majd ismét takard le a sütit, és helyezd a tepsit a mélyhűtőbe éjszakára (vagy min. 4-6 órára).
4. Másnap reggel vedd ki a fagyasztóból, és szobahőmérsékleten hagyd állni 1-2 percet, így könnyebb lesz szeletelni. Márts egy éles kést meleg vízbe, és vágd kisebb kockákra a mennyei desszerted. Nyamm! Jó étvágyat!
Tárolás:
Zárt fedelű ételtartóban, mélyhűtőben tárolva 1 hónapig is eláll.
Fotó: Pinterest