Főoldal > EGÉSZSÉG > Védd a szíved kesudióval

Védd a szíved kesudióval

diétadióféleegészségételkesudiómagolajolajos mag
0

Írta:

A kesudió a kedvenc nassolni valók közé tartozik. Többek között azért, mert a kalória sem túl magas benne, koleszterinmentes, antioxidánsokkal van tele, és olajsava nagyon egészséges a szívre nézve, segít megelőzni a szívproblémák kialakulását.

Egy fa termése

Talán sokakban még az a kérdés is felvetődik, hogy hol terem a kesudió, mert bizony, nem a boltok polcain… A Közép-Amerikában őshonos örökzöld trópusi növény, a kesu fa termése. Viszont a pörkölten oly finom csemege, nyersen fogyasztva mérgező!

Kiemelkedő vitaminjai

Nagy tápértékű, jelentős mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmaz. A kesudió gazdag B2-, B3-és B6-vitaminban, de jelentős mennyiségben tartalmaz biotint, folsavat, mangánt, magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat, szelént és cinket is. Természetes jódforrásnak számít, de gazdag magnéziumtartalmánál fogva remek idegnyugtató, a benne rejlő E-vitaminnak és szelénnek köszönhetően antioxidáns hatású és immunerősítő.

43190768 - roasted cashew nuts on wooden background soft focus

Szívbarát

A kesudió, ahogy a többi dióféle is az emberi szervezet számára sok hasznos tápanyagot, fehérjéket, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint figyelemre méltó mennyiségű zsírsavat tartalmaznak. A kesudió is tartalmaz olyan zsírsavakat, melyek a koleszterinszintet csökkentik. Zsírtartalma alacsonyabb más diókhoz képest, olajsava pedig rendkívül egészséges a szívre nézve. A kesudió fogyasztása összefügg a „rossznak” is nevezett LDL-koleszterin alacsonyabb szintjével, ebből adódóan kisebb lesz a szívroham vagy egyéb szívbetegségek kockázata. Fontos szerepet játszik a bélrendszer működésében, és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.

Fogyaszt is!

Sokszor téves információk vannak a magok fontosságáról. A kesudió ugyanis sem hizlal, persze nem mindegy, hogy mennyit eszel belőle. A legújabb kutatások a kesudió fogyókúrára gyakorolt jótékony hatásáról számolnak be, miszerint a rendszeres kesudió fogyasztás csökkenti az éhségérzetet, ezáltal kevesebbet eszik a fogyni vágyó. Vagyis ha hetente kétszer, megfelelő mennyiségben – kb. egy marék – elrágcsálod jótékonyan hat a súlyodra. Teheted reggel a joghurtodba, délben a salátádban, vagy este a tévé előtt, a kedvenc sorozatod nézése közben is elrágcsálhatod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X