Főoldal > DIÉTA > 4 dolog, amit tudnunk kell a kurkumáról

4 dolog, amit tudnunk kell a kurkumáról

egészségfogyásfűszergyógyulásgyulladásízületkurkumakurkumintabletta
0

Írta:

A kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény, amelyet általában íz- és színfokozóként használunk ételeinkhez szeretettel.

A kurkuma az egyik fő alkotóeleme a híres curry és a Worcester szósznak, de gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonsága miatt, mára táplálék-kiegészítőként is egyre népszerűbb. A tablettát egészen széles spektrumú gyógyhatással hirdetik: porckopásra, szív- és érrendszeri betegségekre, sőt depresszióra is ajánlják. Fő hatóanyagai két kurkumin származék: a demetoxi-kurkumin és a bisdemetoxi-kurkumin.

Benned is felmerült a kérdés: vajon tényleg ennyire egészséges? Szinte minden bajunkra szedhetjük? Vannak-e mellékhatásai? Íme, a legfontosabb tények, amit tudnod kell, mielőtt te is beszereznéd az első dobozzal.

Előnyei még bizonytalanok

A kurkuma a jövő gyógyszerfejlesztéseinek nagyreményű jelöltje. Már legalább egy tucat tanulmány próbálta megfejteni számtalan jótékony hatását, amit feltételezhetően gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetünk. Fájdalomcsillapító, megelőzi a stroke és az Alzheimer-kór kialakulását, illetve mérsékli a már kialakult betegséget, gyógyítja a porckopást és felveszi a harcot a depresszióval is. Fontos azonban megemlíteni, hogy eddig csupán labor- illetve állatkísérleteket végeztek, embereken még sose bizonyították a kurkuma gyógyhatásait. Az előzetes vizsgálatok tehát biztatóak, de még nincsenek igazolva.

A pontos adagolás nem ismert

A másik probléma, ami felvetődik a kurkuma tabletta kapcsán, az az adagolás. Míg egyesek szerint elegendő napi 200 mg kurkumin fogyasztása, addig egyes termékeken akár 5,000 mg-ot is találunk napi ajánlott adagként feltüntetve, természetesen többszöri bevétel formájában. Ajánlatos kisebb adaggal kezdeni, és fokozatosan emelni a mennyiséget. Napi 500-1,000 mg biztos és hatásos dózis lehet.

56478591 - curcuma

Veszélyei is vannak

Mellékhatása szinte mindennek van, néhány kutatás a kurkuma szedését kapcsolatba hozta a vesekő kialakulásával. Mint a táplálék-kiegészítők egy részénél, itt is felmerül a tisztaság és a címkén található adatok valódiságának kérdése. Sajnos az étrend-kiegészítők forgalmazása kevésbé szabályozott, így nem lehetünk biztosak benne, hogy tiszta terméket vásárolunk, vagy valóban akkora adagot tartalmaz-e a kurkuma tablettánk, mint amennyit feltüntettek rajta. Az egyik bevizsgált termék például 20%-kal kevesebb kurkumint tartalmazott, mint a doboza ígérte, és ólommal szennyezett volt. Ezt természetesen ki is vonták a forgalomból. Kurkumából is keresd a megbízható, szennyeződéstől mentes termékeket.

A felszívódás érdekében nem elég az étrend-kiegészítő

A szervezetnek meggyűlik a baja a kurkuma hasznosításával, ha csak mesterséges formájában fogyasztjuk. Egészítsd ki az étrend-kiegészítőt zsíros ételekkel, mint a magvak, a zsírdús fehérje és az olívaolaj, illetve adj őrölt kurkumát az ételeidhez, ezáltal segítve a felszívódását. Sőt, a bors is segíti a feldolgozását.

Összegzés

A legjobbat akkor tesszük, ha ételekből jutunk hozzá a kurkuminhoz, javasolja a Michigani Egyetem táplálék-kiegészítő és alternatív gyógyászati részlegének igazgatója, Mark Moyad. A fehérjedús csirkemellet ízesítsük kurkumával, de akár joghurtba is keverhetjük, a nagyszerű ízű és kalóriaszegény salátaöntet elkészítéséhez. Ha úgy érezzük mindez nem elég, megbízható gyártó termékét keressük, és semmiképp ne adagoljuk túl.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X