Főoldal > DIÉTA > 4 meglepő ok az elhízás háttérben

4 meglepő ok az elhízás háttérben

elhízásfogyáshízáskövérkövérségtestsúly
0

Írta:

Nem csak a túl sok evés és a kevés mozgás okozhat elhízást

Az elhízás fő bűnöse általában a hívogatóan kényelmes kanapé, illetve a mindig feltöltött nasis fiók. A legújabb kutatások szerint azonban kevésbé nyilvánvaló tényezők is vezethetnek a kritikus területek egyre szélesedéséhez. Az alábbi négy furcsa és kényes ok könnyen plusz kilókkal ajándékozhat meg.

1. Párkapcsolati problémák

Szeretnéd tudni a házassági gondok azonnali és tökéletes megoldását? Semmiképp ne hagyd, hogy a problémák túlzottan elfajuljanak, mert hízáshoz vezetnek! Egy friss kutatás szerint ugyanis a pároddal folytatott kemény viták megemelik az éhségérzetért felelős hormonszintjét.

A Delaware Egyetem kutatása során 43 pár hormonszintjét vizsgálták, különösen figyelve a vitáik és az étkezéseik alakulását. Azoknak a pároknak, akik kifejezetten ellenséges kommunikációt folytattak egymással, jelentősen nőtt a ghrelin, azaz az étvágyért felelős hormonszintje. A hormon megnövekedett jelenléte túlevésre ösztönöz. Különösen magas nátriumtartalmú és zsírban dús ételeket fogyasztanak, szemben a civilizáltan problémát megoldó párokkal. Régóta tudjuk, hogy a stressz magas kockázati tényező az elhízás szempontjából, nem kivétel ez alól a házassági probléma sem.

2. Vas túladagolása

Ha a kalóriák csökkentése miatt abba akarod hagyni a vörös hús fogyasztását, van még egy okunk, hogy be is tartsd ezt az elhatározásod: a legújabb kutatások szerint a vörös húsban található vas megváltoztatja az éhségért felelős hormon mennyiségét, ezáltal lelassítja az anyagcserét és túlevésre késztet.

Az egereken végzett kísérlet során az egyik csoportot magas, míg a másikat alacsony vastartalmú étrenddel etették, vizsgálva a leptin, a jóllakottság érzésért felelős, zsírszöveteinkben termelődő hormon szintjét. Két hónap után több mint 42%-kal csökkent a leptin szintje a megemelt vasat fogyasztó állatoknál. A kísérletet ezután 76 ember bevonásával is elvégezték, akiknél szintén annál alacsonyabb volt a leptin szintje, minél több vasat fogyasztottak.

A kutatások után a napi ajánlott vasbevitelt (18 mg nőknél), is megkérdőjelezték, túl magasnak találva az irányadó értéket. Már heti 500 g vörös hús fogyasztása jelentősen emeli a leptin hormon szintjét, elhízáshoz vezetve. Hacsak nem vagy vérszegény, került a vas túlzott bevitelét. A növényi vasforrásokra, mint a magvak, a hüvelyesek, a spenót és a paradicsom mindez nem vonatkozik, mivel ezeket a szervezet nem tudja olyan hatékonysággal feldolgozni, mint a vörös húsban található vasat.

, Image: 39746814, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Peter Bánoš - ČIF

3. DNS okolása

A kutatók egy nap talán szoros összefüggésbe hozzák a géneket az elhízással. A mostani tanulmányok csak sejtetik, hogy a súlyproblémák hátterében a genetika is állhat. Az emberek hajlamosak 100%-ig hinni ebben, és erőfeszítések helyett inkább örökölt és megváltoztathatatlan tényként kezelik a kövérséget.

A testmozgás és egészséges étkezés hiánya helyett a plusz kilókat a genetikai számlájára írják, és nyugodt szívvel látogatják továbbra is a gyorséttermeket. Ne kerüljünk abba a csapdába, hogy a felmenőinket okoljuk súlyunkért, inkább találjuk meg azt az egészséges életmódot, amellyel csökkenthetjük súlyunkat és helyreállíthatjuk jó közérzetünket.

4. Ugyanannyi kalóriabevitel mellett kövérebbek vagyunk, mint szüleink

Elég frusztráló hír: a legfrissebb kutatások szerint kevesebb kalória fogyasztása mellett több kilót nyomunk, mint a szüleink. Habár, nagyjából ugyanannyit eszünk, a mostani generációban jóval több az elhízott, mint mondjuk 40 évvel ezelőtt.

A kutatók a statisztikai adatokat több mint 36.000 ember bevonásával igyekeztek lekövetni 1971 és 2008 között, az étrendet, az aktivitást és a testsúlyt figyelve. Jennifer Kuk, a tanulmány szerzője azt figyelte meg, hogy hajszálpontosan ugyanannyi kalóriabevitel mellett egy átlagos felnőtt 2008-ban 10%-kal kövérebb volt, mint 1971-ben lett volna. Ugyanakkor érdekes jelenség, hogy napjainkban sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra, és sokkal többen járnak rendszeresen mozogni, ami viszont következmény is lehet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X