Főoldal > DIÉTA > 5 tuti érv a kókuszolaj mellett

5 tuti érv a kókuszolaj mellett

kókuszkókuszolajkoleszterinolajzsiradék
0

Írta:

Egészséges, sokoldalú, könnyen használható a kókuszolaj.

Bizonyára mindenki tudja, hogy mi az a kókuszolaj/kókuszzsír/kókuszvaj. Egy olyan kókuszból készült zsiradék, melyet a konyhában használhatunk a klasszikus napraforgóolaj helyett. A kókuszolajjal kapcsolatban állandóan felmerülnek az egészen ellentétes érvek, hogy egészséges-e, avagy éppen hogy káros az emberi szervezetre. Most tisztázzuk mindenkorra: ez a különleges olaj egészségi előnyökkel bír számunkra. Itt van 5 tudományosan alátámasztott előny.

1. Javítja az Alzheimer-kórosok agyi képességeit

A kókuszolaj olyan zsírsavat tartalmaz, melyek képesek növelni a ketontestek számát a vérben. A ketontestekre azért van szükségünk, mert energiát szolgáltatnak az agysejtek számára. Létfontosságú szerepet játszanak az Alzheimer tüneteinek csökkentésében. Kutatások igazolják, hogy a közepes láncú trigliceridek fogyasztása jelentős javulást eredményez az agyi funkciókat érintő betegeknél. Ezek a közepes láncú trigliceridek azok a zsírsavak, melyek megtalálhatók a kókuszolajban is.

2. Mérsékli a koleszterinszintet és csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A koleszterin közvetlen kapcsolatba hozható a szívbetegségekkel. Ha az LDL (rossz) koleszterin szintje magas, a szívbetegség kockázata is magas. De ha magasabb a HDL (jó) koleszterin szintje, az kifejezetten jót tesz a szívednek. A kókuszolajban telítetlen zsír található meg, mely a HDL-t, vagyis a jó koleszterint növeli a szervezetben. Antioxidáns-tartalmának hála igazán jó hatással van a szervezetre, s a véralvadást is szabályozza, vagyis segít elkerülni a vérrögök kialakulását.

Coconut oil. Hard coconut oil and coconut isolated on white background with reflection. Healthy eating and cooking., Image: 267612442, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Martina Kováčová - com.ilustracni

3. Kókuszolaj mint szépségolaj

A következő érv, ami e mellett a különleges olaj mellett szól, hogy szinte kicseréli a megjelenésed. Csak masszírozd be a fejbőrödbe hetente egy (esetleg két) alkalommal, a hajad pedig 6 héten belül megerősödik és sűrűbbé válik. A göndör, kezelhetetlen hajúak számára csodaszer, hiszen simává és könnyen fésülhetővé varázsolja sörényüket. Használhatod a smink eltávolítására is, mert a közönséges lemosókkal szemben ez nem fogja szárítani a bőröd.

4. Illeszkedik a diétádba

Elképesztően sokoldalú a kókuszolaj, hiszen könnyen használhatod akár a vaj helyett is. Sokkal egészségesebb és kevesebb kalóriát tartalmaz a sima vajnál és akár vegánok is fogyaszthatják. Használd vaj helyett a szendvicsedre, sütéshez, főzéshez vagy akár smoothie-khoz. Ne aggódj, nincsen kókuszíze, szinte észrevehetetlenül édesebb a klasszikus vajnál.

5. Sokáig kitart

Habár maga a zsiradék, köszönhetően az aprólékos előállítási eljárásnak, elég drága, sokkal tovább elég lesz a hagyományos olajnál. Forráspontja ugyanis 232°C, mely magasabb a napraforgóolajénál, így úgy fogod érezni, hogy szinte nem fogy szerzeményed. Így még az igen kellemetlen olajszagot is elkerülheted, ami pedig hosszú távon megfizethetetlen előnyt jelent.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X