Főoldal > DIÉTA > Az olajban sült zöldségek tényleg egészségesebbek?

Az olajban sült zöldségek tényleg egészségesebbek?

antioxidánsegészségétkezésfenololajolívaolajsütészöldség
0

Írta:

Hogyan érdemes elkészíteni a zöldségeket, hogy biztosan egészséges táplálék legyen belőlük?

Az „olajban sült” és az „egészséges” ritkán kerülnek állításként egymás mellé egy mondatban. De a Food Chemistry egy friss tanulmányában arról ír, hogy talán ez az elkészítési módszer jobb lehet. A cikk szerint a zöldségek extra szűz olívaolajban való sütése táplálóbbá teszi őket, mint a főzés, vagy más elkészítési mód.

Vajon hogyan lehetséges mindez? A cikkből kiderül, hogy az olajban sütés során a zöldségekbe több antioxidáns kerül, mint főzés során.

A tanulmány során a kutatók olajban sült és pirított burgonyát, paradicsomot, padlizsánt és tököt vizsgáltak. A sütésen kívül megfőzték a zöldségeket vízben, valamint olaj és víz keverékében is. Azt vették észre, hogy az olajban sütés és a pirítás növelte a zöldségek kalória- és zsírtartalmát, de megemelte a természetes fenolok szintjét is, melyek bizonyos betegségek elkerülésében segítenek. A főzés pedig (olajjal vagy olaj hozzáadása nélkül is) alacsonyabb, vagy a nyers zöldségekével megegyező fenol-szintet mutatott.

Dr. Cristina Sameniego sajtóközleményben adta ki, hogy az extra szűz olívaolajban való sütés megemelte a zöldségek fenol-szintjét.

Az antioxidánsok lekötik a szabad gyököket, segítenek megelőzni bizonyos rákos megbetegedéseket, erősítik az immunrendszert – de ezen előnyök mértéke eltörpül a felesleges zsírok bevitele mellett. A legtöbb ember ugyanis megfelelő mennyiségű fenolhoz tudja juttatni a szervezetét azzal, hogy különféle gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyest, különböző italokat (bort, kávét, teát) fogyaszt.

Akkor melyik a zöldségek legjobb elkészítési módja? A néhány teáskanál olaj hozzáadása minimalizálja a hozzáadott zsír és kalória mértékét, de előidézi a fenolok keletkezését, ami jó megoldás lehet. Az is megfelelő, ha kevés extra szűz olívaolajjal permetezve sütőben sütöd meg az ételeidet. De egy hosszú nap végén a legjobb bármilyen formában csak élvezni a zöldségek ízét. Mindaddig, ameddig nem tocsogó olajban készíted a zöldségeket, nem adsz hozzájuk extra vajat vagy sajtot, nincs gond velük semmilyen formában.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X