Főoldal > DIÉTA > Retek reggelire? Naná!

Retek reggelire? Naná!

diétaegészségemésztésfogyásretekrostvitaminzöldség
0

Írta:

A tavaszi reggeleknek elengedhetetlen hozzávalója a retek, amit már egészen márciustól fogyaszthatsz. Ráadásul tele van értékes tápanyagokkal, ezért jó, ha rendszeresen tálalod a reggeli mellé ezt a fantasztikus zöldségfélét.

Szuper C-vitamin forrás

A retekben rengeteg a C-vitamin, ami főként a hosszú, hideg tél után elengedhetetlen a szervezet számára. Töltsd fel pangó raktáraidat C-vitaminnal, hiszen nem csak szervezeted ellenálló képességét növelheted így meg, de megfelel mennyiségű C-vitamin pótlásával az öregedés látható jelei is késleltethetőek.

Köhögéscsillapító

A tavaszi, napfényes időjárás általában már magával hozza azt is, hogy a vírusok, baktériumok terjedése jóval lassabb. Azonban gyakran előfordul, hogy az átmeneti időszakokban felüti a fejét egy-egy köhögéses megbetegedés, illetve az ilyenkor igen gyakori megfázás következménye lehet ezt a kellemetlen tünet. A retek amellett, hogy magas vitamintartalmának köszönhetően jelentősen felgyorsítja a gyógyulást, még a lerakódott nyákot is oldja, hogy minél hamarabb újra az egészségesek táborát gyarapíthasd.

Segíti az emésztési folyamatokat

Ne hagyd, hogy emésztési problémáid legyenek, hiszen a lassú emésztés szinte egész biztosan kisebb-nagyobb betegségeket fog magával vonni. Fontos, hogy a sok folyadékfogyasztás mellett a rostban gazdag táplálkozásra is ügyelj. Ezt sok nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásával tudod a leginkább biztosítani szervezeted számára. A retek különösen jó hatással van az emésztési folyamatokra, ezért érdemes sokat fogyasztanod belőle, ha székrekedéssel küzdesz.

Egyél retket epekő ellen

Az epekővel sokak küzdenek, és nagyon sokszor hiába figyelnek oda a helyes életmódra, egész egyszerűen genetikai okai vannak az állandó kőképződésnek. Ám vannak bizonyos életmódbeli tanácsok, amelyeket követve kisebb az esély erre a fájdalmas kórra. Szakértők szerint, azoknak, akik gyakran küzdenek epekővel, érdemes legalább heti rendszerességgel retket fogyasztaniuk, ugyanis aki így tesz, csökkenti a kockázatát a kövek kialakulásának.

Étvágygerjesztő

Nem kell félned, nem fogsz elhízni, ha rendszeresen retket fogyasztasz. Étvágygerjesztő hatása leginkább akkor érvényesül, ha valamilyen stressz okozta élethelyzetben vagy betegség alatt/után nem kívánod az ételt. Nem csak vitaminokkal tölt fel ez a csodás zöldségféle, de még az étvágyadat is meghozza ilyenkor, és így sokkal gyorsabban és eredményesebben erősödhetsz meg, mintha egyáltalán nem is fogyasztanál belőle.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X