Főoldal > DIÉTA > A 4 leghatékonyabb tuti anyagcsere-gyorsító

A 4 leghatékonyabb tuti anyagcsere-gyorsító

anyagcserediétaenergiaétkezésfogyásmetabolizmustáplálkozászsírok
0

Írta:

Az anyagcsere azon folyamatok összessége, ahogy a szervezet a bejövő táplálékot feldolgozza. Ha betartod az alábbiakat, a szervezeted zsírégető üzemmódba kapcsol, és nem kell többet tartanod a zsírok raktározásától.

 

Ne diétázz!

Ne koplalj, egyél inkább több minőségi táplálékot! E tanács betartásával távol tarthatod az üres kalóriákat, mégis egész nap jóllakottnak fogod érezni magad. Ha korlátozod a kalóriák bevitelét és szigorú diétába kezdesz, azzal csak azt éred el, hogy megölöd az anyagcseréd működését. A szervezeted éhezik, a tested pedig válaszul lelassítja az anyagcseréd, azért, hogy fenntartsa az energiatartalékot. Sőt, ha az élelmiszerhiány tartóssá válik (azaz betartod a kemény fogyókúrád), az izomszövetek elkezdenek pusztulni, miközben, az ellenségeid, a zsigeri zsírok raktározódnak. Az anyagcseréd egyre inkább csökken, a zsírok pedig egyre több helyet követelnek maguknak.

Maradj hidratált!

A szervezeted kémiai folyamatai, beleértve az anyagcserét is, a vízfogyasztáson múlik. Ha kevesebbet iszol, 2%-kal is kevesebb kalóriát éget el a szervezeted. Minél több folyadékot iszol, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd. Felejtsd el azonban a cukros üdítőket, mindig válaszd a szénsavmentes ásványvizet. Amennyiben egy kis változatosságra vágysz, facsarj az ásványvízbe friss grapefruit- vagy citromlevet, amelyek még inkább beindítják az anyagcsere-folyamatokat.

Pörgesd fel magad már reggel!

A reggeli megadja a kezdő lökést az anyagcserének, és az egész nap folyamán magasan tartja az energiaszintet. Azok, akik a reggelin spórolják meg a bevitt kalóriákat, teljesen rossz úton járnak, mivel ezzel 4 és félszer növelik az elhízás kockázatát. Egy amerikai felmérés résztvevői közül, azok, akik bőséges kalóriabevitel mellett egész napos kalóriaszükségletük 22-55%-át megeszik már az első étkezéssel, alig fél kilót híztak átlagban, míg, akik semmit nem ettek, vagy csak épp napi kalóriaszükségletünk 11%-át (mondjuk egy turmixot), másfél kilót híznak. Természetesen minél egészségesebb az első étkezésed, annál jobb.

anyagcsere2.jpg ()

Állj fel, ne ücsörögj egész nap!

Az, hogy a nap folyamán leginkább állsz vagy ülsz, ugyanolyan nagy szerepet játszik az egészségedben és a derekad körméretében, mint az edzésrutinod. Négy vagy annál több óra tétlenség leállítja azt az enzimet, amely irányítja a zsír- és a koleszterin anyagcseréjét. Ahhoz, hogy ez az enzim aktív maradjon, és növeld a zsírégetést, törd meg a hosszú inaktív periódust azzal, hogy felállsz. Ha irodai ülőmunkát végzel is van megoldás, telefonálás közben például állj fel, vagy egy üzenet küldése helyett inkább sétálj át a másik helyiségbe a kollégádhoz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X