Töltsd fel a konyhád ezekkel az értékes szuper ételekkel, melyek rostban, antioxidánsban és vitaminban gazdagok.
1. Áfonya
Az áfonyában rendkívül sok antioxidáns található, több, mint más gyümölcsökben vagy zöldségekben. Az antioxidánsok azok a parányi molekulák, melyek képesek a rák bizonyos fajtáit távol tartani, az öregedést és memóriavesztést meggátolni.
Mennyit? Napi ½ bögre áfonyával az összes egészségi előnyét élvezheted a gyümölcsnek.
Tipp: Az utolsó pillanatban add hozzá a palacsintához az áfonyát, mert a hőkezelés csökkenti az áfonya C-vitamin-tartalmát.
2. Fokhagyma
Antibakteriális hatású, gomba- és vírusölő tulajdonságú. A legtöbb betegség ellen hatásosak a fokhagymában található kénvegyületek, melyek antioxidánshoz hasonló működéssel bírnak. Már heti 6 adag fokhagymával csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek, a gyomor- és prosztatarák esélyét.
Mennyit? Illeszd be az étrendedbe a fokhagymát, fogyaszd minden nap valamilyen formában.
Tipp: Nyomd össze vagy szeleteld fel a fokhagymát és hagyd 10 percig állni, hogy a leghatékonyabb legyen.
3. Olívaolaj
Az egyik legegészségesebb zsír és olaj forrása az olívabogyó. A legnagyobb előnye az olívaolajnak, hogy csökkenti a rossz koleszterin szintjét, míg a jóét megemeli. Tele van antioxidánsokkal, melyek védik az érfalat a koleszterin felhalmozódásától.
Mennyit? Napi 1 evőkanál olívaolaj megfelelő mennyiség.
Tipp: Keresd a „szűz”, „extra szűz” és „hidegen sajtolt” változatokat.
4. Brokkoli
Ezentúl máshogy fogsz nézni a brokkolira, hiszen az első számú rák elleni szuper étel. A benne lévő kénvegyületek méregtelenítő hatással bírnak, csökkentik a mell- tüdő- és vastagbélrák kockázatát.
Mennyit? A legjobb, ha minden nap elfogyasztasz fél bögre főtt vagy nyers brokkolit.
Tipp: Ha nem szeretnéd károsítani az egészséges összetevőit, csupán 3-4 percig főzd a brokkolit.
4. Joghurt
Tele van csonterősítő kalciummal, de az igazi ereje a jótékony baktériumokban rejlik. A joghurt segít legyőzni a gyulladásokat, fekélyeket, húgyúti fertőzéseket.
Mennyit? Napi ¾ bögre zsírszegény vagy zsírmentes joghurt kellő mennyiségű élő kultúrával látja el a szervezeted.
Tipp: Amikor rántott húst vagy zöldséget készítesz, a tojást cseréld le joghurtra.
5. Zab
A zab koleszterin- és vérnyomás-csökkentő hatása a benne lévő béta-glütaminnak köszönhető, ami egy oldható rost. A béta-glütamin képes csökkenteni a koleszterinszintet és a színroham kockázatát.
Mennyit? Törekedj arra, hogy legalább 10 gramm zabpelyhet fogyassz minden nap.
Tipp: Teljesen mindegy, hogy nagy szemű, vagy apróra szeletelt zabpelyhet választasz, de törekedj arra, hogy teljes értékű legyen.
6. Lenmag
Egy evőkanál lenmagot adva a joghurtodhoz, zabkásádhoz máris 2-3 gramm rostot juttattál a szervezetedbe. A lenmagban található egy összetevő, ami úgy viselkedik a szervezetben, akár az ösztrogén, képes csökkenteni a mellrák kockázatát.
Mennyit? 1-2 evőkanál lenmag elfogyasztásával máris sokat tettél az egészségedért.
Tipp: Fogyasztás előtt kissé törd össze a magokat, különben nem tudnak hasznosulni a szervezetben és egyben távoznak.
Fotó: 123RF