A rebarbara még mindig sokak számára ismeretlen növény, pedig rendkívül egészséges és isteni csemegék készíthetőek belőle.
A rebarbarát savanykás íze miatt sokan gyümölcsként definiálják, pedig valójában egy zöldségről van szó. Ebből a savanykás ízű növényből igazi ínyenc fogások készíthetőek: levesek, főzelékek, mártások, kompótok, de akár szörp, lekvár és desszert is.
Fogyókúrás
A rebarbara nem véletlenül a fogyókúrázók nagy kedvence. Alacsony kalóriatartalma (100 gramm növényben mindössze 16 kalória található) miatt bátran ehetik még a legszigorúbb diétát követők is. Igaz, a savanykás ízt egy kevés édessel fel kell oldani, de ha természetes édesítővel teszed mindezt, nem csak az egészségednek, de az alakodnak is jót teszel.
Bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban
A rebarbara savanykás ízéből szinte egyértelműen következik, hogy igen magas a C-vitamin tartalma. De mindemellett bővelkedik még A-, B1- és B2-vitaminban is. Ásványi anyagok közül a kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén található meg benne nagyobb mennyiségben.
Tele van rosttal
Az egészség és a jó közérzet az emésztéssel kezdődik. Nem is igazán tudjuk ezt mindaddig, amíg fel nem üti a fejét valamilyen emésztési probléma. A leggyakoribb a székrekedés, ami a lelki tényezők mellett egyértelműen a helytelen életmódra vezethető vissza. Ha sok rebarbarát fogyasztasz, annyi rostot viszel a szervezetedbe, hogy nagyg eséllyel rendeződnek az emésztési folyamataid.
Kiváló antioxidáns-forrás
A rebarbara magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszert, védelmet nyújt a daganatos és keringési megbetegedésekkel szemben, a káros szabadgyökök megsemmisítésével pedig még a feszes, üde bőrt is biztosítja.
Fotó: 123RF