Talán nincs is olyan diétázó, aki ne hallott volna a karfiolalapú pizzatésztáról. Csakhogy a neten keringő receptváltozatok között nem könnyű megtalálni azt, ami nemcsak látványban, de ízben is képes a világ legnépszerűbb kajájának nyomába érni.
Kinek ne futna össze a nyál a szájában egy ropogósra pirult pizza látványától? Bár az olaszok tésztakorongja az egyik legnépszerűbb kaja a világon, közel sem nevezhető diétásnak – egy feltétekkel és sajttal gazdagon megpakolt pizzaszelet akár a 4-500 kalóriát is elérheti, és valljuk be, egy szelet után bizony nagyon nehéz megálljt parancsolni magunknak.
Éppen ezért dobbant nagyot az egészségtudatos életmódkövetők szíve, mikor berobbant a köztudatba a karfiolalapú pizzatészta, ami a szénhidrátszegény étrendbe is könnyedén beilleszthető, kalóriatartalma pedig töredéke az eredeti változatnak. Persze a diétás változat esetében sem mindegy, hogy mi kerül a tésztára: paradicsomszószból válassz cukormentes verziót, sonkából zsírszegény csirke- vagy pulykamellsonkát, és sajtból is maradj a zsírszegény verziónál. Emellett minél több színes zöldséget (cukkini, kaliforniai paprika, zöldhagyma, paradicsom, articsóka stb.) pakolsz rá, annál jobb, de a sütőből kivéve megbolondíthatod friss rukkolával vagy különböző csírákkal is!
Hozzávalók egy 26 cm-es pizzához:
- fél kg karfiol
- 1 dl víz
- 2 tojás
- 1 púpozott evőkanál útifűmaghéj
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál pizzafűszer-keverék (vagy szárított oregánó, bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint)
Így készítsd el:
- A nyers karfiolt szedd rózsáira és egy erős aprítógépben daráld a lehető legapróbbra. A karfiolmorzsát ezután szedd egy hőálló tálba, öntsd rá a vizet és mikrohullámú sütőben a legmagasabb fokozaton párold kb. 10 percig.
- A megpárolt karfiolt tedd egy vastag konyharuhára, fogd össze a sarkait, és óvatosan csavard ki belőle a felesleges nedvességet (vigyázz, mert a karfiol tűzforró!).
- A „száraz” karfiolt szedd egy tálba, add hozzá a tojást, az útifűmaghéjat és a fűszereket, majd alaposan keverd össze.
- A tésztát terítsd sütőpapírral bélelt tepsire, formázd kör alakúra, majd egy 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süsd elő.
- Végül pakold meg feltétekkel ízlés szerint, és még 10 percre tedd vissza a sütőbe.
A cikk a Wellness magazinban jelent meg!