Főoldal > DIÉTA > 8 ok, amiért a jojó effektus káros az egészségedre

8 ok, amiért a jojó effektus káros az egészségedre

fogyásjojó-effektuskalória
0

Írta:

A testsúlyod évszakonként változik, mégsem érzed bomba formában magad? Tegyél ellene, hogy többet ne kerülj bele a jojó effektus ördögi körébe – nemcsak magad, hanem az egészséged miatt is! 

Sokan azt hiszik, hogy a jojó diéta, azaz a folyamatos fogyás és hízás jót tesz a testnek, ám az Amerikai Szív-és Érrendszeri Egyesület (AMA – American Heart Association) új kísérletei egyértelműen bebizonyították, hogy ez a fajta testsúly-ingadozás rendkívül káros az egészségre.

1. A rövid idő alatt felszedett kilókat nagyon nehéz lesz leadnod

A test automatikusan emlékezik az éhezős-fogyókúrás időszakokra, ezért mindig elraktároz egy kis zsírt a „nehéz időkre”. Ha újból diétázni kezdenél, csak nagyon nehezen fogsz ettől a pár kilótól megszabadulni!

2. A testedben csökkennek a jótékony koleszterinek

A HDL-nek is nevezett „jó” koleszterin csökkenti az érelmeszesedést és az agyvérzés kockázatát, valamint védi az érrendszert a kedvezőtlen változások és a daganatos megbetegedések ellen. Megfelelő táplálkozással, mozgásban gazdag életmóddal és stresszmentes élettel tökéletes lehet a koleszterinszinted.

Tudtad? Akinek a vérében magas a HDL koleszterin, 36%-kal kisebb a esélye van arra, hogy rosszindulatú daganatok alakuljanak ki nála.

3. Megemelkedik a kortizol szinted

A kortizol nevű hormon a mellékvesében található és a segítségével tudjuk elűzni a stresszt, az idegességet és a fáradtságot a mindennapjainkból. Szabályozza a vérnyomást, az inzulint, a glükózt, válaszol a gyulladásokra és az anyagcserét is megfelelően szabályozza – ezektől a jótékony tulajdonságoktól mind elbúcsúzhatunk, ha több, mint 5 jojó-diétán esünk át az életünk során.

4. Izomvesztést fogsz tapasztalni

Bár a jojó-diéta a zsírveszteségre alapul, a kevés kalórián alapuló diéták csakis az izmokból veszik el a súlyt – a zsírt tehát nem fogod „elégetni”, hacsak nem mozogsz. Viszont amint visszatérsz a „normál” étkezésre, több zsírt fog elraktározni a tested, mint valaha.

50049702 - fat woman measuting her bum.

5. Kevesebb energiád lesz

A diéta lelassítja az anyagcserédet, ami az energiaszintedre is hatással lesz: sokat leszel fáradt, álmos, gondterhelt és kedvetlen. Arról nem is beszélve, hogy sem a fizikai, sem az elméleti munkádra nem fogsz tudni koncentrálni. Ahhoz, hogy újból topformában érezd magad, kalóriákra lesz szükséged!

6. Megzavarja az anyagcserét

Tudományosan is bebizonyított tény, hogy csak azok a fogyókúrák hatásosak, amik nem csökkentik drasztikusan a kalóriákat, de ezekkel is maximum 1,5-2 kilós fogyás érhető el hetente. Ahhoz, hogy ne terheld le az anyagcserédet, sok vitamint, zöldséget-gyümölcsöt és fehérjét kell fogyasztanod – a jojó diétában mindezek csak másodlagosak.

7. Előbb bekövetkezik a menopauza

A női „öregedés” első jelei a menstruáció elmaradása, a vizesedés, az izzadékonyság, és a bőr megereszkedése – mindezekre hamarabb számíthat, ha jojó-diéta függő vagy! A fogyókúra ugyanis úgy megterheli a tested, hogy átlagosan 2 évet öregedsz minden egyes jojó-diétával!

8. Nagyobb eséllyel leszel depressziós

A testsúlyod állandó változása frusztrációt és örökös elégedetlenséget okoz, amiért nagyobb esélyed lehet a pánikbetegség, a stressz és a depresszió kialakulására. Az ismételt súlygyarapodás kudarcélményeket és általános rossz hangulatot szül, amiből nehéz kilábalni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X