Főoldal > DIÉTA > Ezért fontosabb a derékbőséged, mint a súlyod

Ezért fontosabb a derékbőséged, mint a súlyod

derékderékbőségegészségfogyáshasi zsírlapos haspocaktestsúlyzsigeri zsírzsírégetés
0

Írta:

Őrület! Egy új kutatás szerint nem a testsúlyunk, hanem a derékbőségünk határozza meg az egészségünket.

A friss brit tanulmány szerint teljesen mindegy, hogy hány kilót nyomunk, a lényeg, hogy a derekunk vékony legyen – a nagy pocak ugyanis megnöveli a szív- és érrendszeri betegségekre, a diabéteszre és a magas vérnyomásra való hajlamot.

Egészen pontosan minden második centi plusszal rontjuk az egészséges életre való esélyeinket: többek között 10%-kal nő a vérnyomás, 8%-kal nő a vér HDL koleszterinszintje, 15%-kal csökken a jó koleszterin, 18%-kal pedig lassul az anyagcsere – mindezek következménye pedig az elhízás, amely több szervi és nem szervi betegségeket is hoz magával.

Top part of denim trousers isolated on yellow background. Jeans with blue measure tape instead of belt. Close up of jeans belt loops and pocket. Healthy lifestyle and dieting concept.

De tulajdonképpen mi számít még vékony deréknak?

Ha 80 centiméternél kisebb derékbőséggel rendelkezel, akkor biztonságban vagy, ennél nagyobb derékméret viszont már növeli a kockázatot. A tanulmányt készítő szakemberek a 88 centiméternél nagyobb derékkal rendelkező nőket már a különösen veszélyeztetett kategóriába sorolják – ugyanezt a férfiaknál 102 centiméteres derékbőségnél határozták meg.

Ha te is a 88 centiméter pluszos, azaz a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartozol, ne aggódj: ha odafigyelsz a táplálkozásodra, és rendszeresen sportolsz, csökkentheted a derékbőséged, és ezzel javíthatod az egészséged is!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X