Főoldal > DIÉTA > Mit okoz az éhség a szervezetben?

Mit okoz az éhség a szervezetben?

diétaéheséhségfogyásfogyókúrakoplalkoplalás
0

Írta:

Ma már tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott, eredményes fogyókúrához nem a táplálékmegvonás vezet. Az idő (és a nadrág) szorításában azonban sajnos még mostanság is sokan folyamodnak koplaláson alapuló diétákhoz. Ezeket végérvényesen el kellene felejteni, hiszen az éhezésnek hosszú távon rengeteg egészségkárosító hatása ismert.

Szívelégtelenség

Önmagunk éheztetése a legrosszabb dolog, amit csak elkövethetünk a testünk ellen. A szervezet, amíg tudja, védi a létfontosságú szerveket, úgy mint a szívet és az agyat, de rövid időn belül akár maradandó károsodásokat is okozhat a helytelen táplálékbevitel. Aki nem adja meg szervezete számára a kellő mennyiségű tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, akár még szívelégtelenséggel, szívritmuszavarral is számolhat.

46621597 - stethoscope with heart and cardiogram

Epekő 

Epekövet öröklött hajlam is okozhat, de helytelen életmóddal, táplálkozással is előidézhetőek ezek a veszélyes és fájdalmas kövecskék. Ha fogyókúra címszóval gyakorta döntesz az éhezés mellett, néhány nap után pedig mindennel teletömöd a gyomrodat, ami csak a kezed ügyébe akad, hamarosan hozzád is beköszönthetnek a kellemetlen tünetek.

Lassuló anyagcsere

Az éhezésen alapuló fogyókúra valójában egy ördögi kör: bár az első időszakban valóban lemegy jó néhány fölös kiló, ami biztatónak tűnik, ám nem kell sok idő, és az anyagcsere vészesen lelassul. Ez nem csak a súlycsökkenés mértékét mérsékli, de az emésztési folyamatokat is felborítja. Székrekedés, puffadás jelentkezhet, a méreganyagok pedig mivel nem tudnak távozni a szervezetből, visszaszívódnak a bélrendszeren keresztül a szervezetbe.

Fáradékonyság

Aki nem étkezik megfelelően, annak különböző hiányállapotok lépnek fel a szervezetében. A vitamin és ásványi anyagok hiánya az egészségromboló hatás mellett még kóros fáradékonyságot is okozhat. A kimerültség állandósul, ami gyakorlatilag az egész napunkra kihathat: sem a munkában, sem a magánéletben nem tudunk helytállni úgy, ahogyan szeretnénk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X