Főoldal > DIÉTA > 7 reggelitipp reggeligyűlölőknek

7 reggelitipp reggeligyűlölőknek

diétaétkezésfehérjefogyásreggelireggelizésszénhidrátzsírégetészsírvesztés
0

Írta:

Biztosan ismered a „bajnokok reggelije” kifejezést. Nem véletlenül, hogy nem a „bajnokok ebédje” terjedt el helyette – ez azért van, mert a reggeli különösen fontos akkor, ha fogyni, zsírt veszteni szeretnél!

Egy hét évig folytatott, 50 ezer ember bevonásával készült tanulmány szerint a reggelizés és a testtömegindex csökkenése összefüggenek, vagyis a reggeli étkezés hozzájárul a fogyáshoz. A reggeli étkezés beindítja az anyagcsere működését, és segít abban, hogy elhárítsd annak a veszélyét, hogy később éhesen többet és rosszabb ételeket egyél, illetve egyenletesen tartja a vércukor- és inzulinszintet is.

Sokan vannak, akik reggel egyszerűen nem éhesek, nem tudnak kora reggel enni, vagy rosszul lesznek étkezés után. De van pár trükk, amivel segíthetsz a szervezetednek, hogy befogadja a reggelit, ezzel pedig hozzájárulsz a zsírégetés és fogyás fokozásához is.

1. Hidratálj

Miután felébredtél, igyál egy nagy pohár vizet, ezzel üzenetet küldesz a szervezetednek, hogy ideje felébredni, beindítani az emésztési folyamatokat.

2. Kezdd kicsiben

A reggelinek nem kell háromfogásos lakomának lennie. Válassz valami könnyű fogást, például egy keménytojást zöldséggel, egy kis adag zabkását, pár falat gyümölcsöt, ami könnyen lecsúszik, és jelzi a szervezetednek, hogy reggel is érkezik számára tápanyag.

3. Nem kell mindet egyszerre

Ha tudod, hogy nem tudsz egyszerre sokat enni, olyan reggelit válassz, aminek a maradékát később is meg tudod enni, de az is jó ötlet, ha felkeléskor például elrágcsálsz egy mogyoróvajas pirítóst, 30-60 perc múlva pedig egy kis gyümölcsöt.

4. Edzés után is ehetsz

Ha korán reggel edzel, nem biztos, hogy tudsz előtte enni. Ha így szoktad meg, nem baj, a lényeg, hogy edzés után fél órán belül azért juttass valamilyen fehérjét és szénhidrátot is tartalmazó táplálékot a gyomrodba.

44171968 - breakfast in bed. window light

5. Gyorsítsd fel

Sokan azért nem reggeliznek, mert nincs idejük vagy kedvük a konyhában reggelit gyártani, aztán leülni és elrágcsálni. Ha te is sietősre veszed reggelente a figurát, akkor egy gyors smoothie vagy fehérjeital lehet számodra a megoldás.

6. Felejtsd el a “reggeli” ételeket

Vannak ételek, amiket általában reggel eszünk, és vannak, amiket vacsorára. De nem muszáj reggelire reggelit enni, légy kreatív, hallgass az ízlésedre, egyél olyat, amit szeretsz és szívesen fogyasztasz – nem muszáj pirítóst, rántottát vagy zabkását enned, ha valami teljesen másra vágysz. A lényeg, hogy egyél valamit, amiben szénhidrát, fehérje és egy kevés zsír is van, hogy minden makrotápanyagból jusson a testedbe.

7. Könnyítsd a gyomrod dolgát

Ha azért nem reggelizel, mert úgy érzed, megfekszi a gyomrod a kora reggel elfogyasztott étel, esetleg hányingered lesz, akkor válassz könnyen emészthető élelmiszereket. Ilyen például a banán, a kenyér, a zabpehely, a búzapehely, az alma, joghurt és a tojás is. Ha olyat ételeket eszel, amik a bélműködésedet is támogatják, probiotikumokat tartalmaznak, akkor gyorsabban és könnyebben emészted meg az elfogyasztott falatokat és elkerülheted az émelygést, hányingert is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X