Főoldal > DIÉTA > 8 nyári szuperkaja, ami eltelít és fogyaszt

8 nyári szuperkaja, ami eltelít és fogyaszt

diétadinnyefogyásfolyadékkivisalátaspárgatáplálkozásuborkavízzsírégetés
0

Írta:

Télen a zserbóról, nyáron a fagyiról nem tudsz lemondani? Nem is kell! A következő zöldségek és gyümölcsök garantáltan lejjebb tolják a mérleg nyelvét – még akkor is, ha elcsábulsz egy-egy jégkrémre.

Uborka

Tele van vízzel, C-vitaminnal és egészségjavító quercetin flavonoiddal, valamint egy kis só is található benne – ez utóbbi pedig különösen jól fog jönni a nagy nyári hőségben, az izzadás és a dehidratáció elkerülése végett. Az uborka héja a kávésav miatt szintén szuperegészséges: ez az antioxidáns ugyanis képes meggátolni a rákos sejtek és a vírusok elszaporodását.

Avokádó

Alacsony cukor-, fruktóz- és szorbitoltartalma miatt búcsút mondhatsz a puffadásnak; rostjai viszont javítják az emésztést és képesek órákon át teltségérzetet okozni!  Az avokádó egész évben elérhető, a nyári hónapokban viszont különösen népszerű gyümölcsnek számít a mediterrán vidékeken.

Paradicsom

Nemcsak pizza – és tésztaféléken, de önmagában fogyasztva is nagyon ízletes! Kevés benne a kalória, ásványi anyagokban, káliumban és C-vitaminban viszont annál gazdagabb, fogyasztásával ráadásul a folyadékbevitel miatt sem kell aggódni – ugyanis 95%-ban vízből áll. Szeptemberig terem, úgyhogy bőségesen spájzolj be belőle!

Kivi

A Kínából származó gyümölcs legjobb tulajdonsága, hogy a benne található actinidin fehérjebontó enzim megtisztítja a beleket, stabilizálja az emésztést és kiűzi a méreganyagokat a testből. Ez az értékes anyag már por, vitamin és pezsgőtabletta formájában is elérhető, mi mégis azt ajánljuk, hogy maradj a kis zöld gyümölcsnél: napi három darab kivi fogyasztása ugyanis jelentőse csökkenti a vérnyomást is.

24880401 - glass of kiwi juice with fresh fruits on wooden table

Görögdinnye

Több, mint 90%-ig vízből áll, ezért tökéletes választás lehet, ha túl sok sót használsz a főzéshez – az extra adag vízfogyasztás ugyanis kiegyensúlyozza a megnövekedett sóbevitelt. Mindezek mellett a dinnye nem tartalmaz zsírt, a fogyasztása viszont növeli az energiatermelést és a szívroham kialakulásának kockázatát. 

Bogyós gyümölcsök

Áfonya, ribizli, eper és málna – mind magas víztartalommal és rosttal rendelkezik, amik hatásosan csökkentik a puffadást, tartósan hidratálják a szervezetet és javítják az emésztést is. A bogyófélék szezonja viszont júliusban lejár, tehát igyekezz minél többet fogyasztani belőlük!

Spárga

A puffadást sokszor a vízvisszatartás okozza: ez azt jelenti, hogy a szervezetben olyan kevés víz van, hogy a máj nem tud mit feldolgozni, a gyomor pedig válaszul felpuffad. A vizelethajtó és probiotikukus spárga fogyasztásával ez viszont nem fordulhat elő.

19134942 - green asparagus on a wooden background

Salátafélék

A spenót, a fejes saláta, a rukkola és a többi salátaféle hatalmas adag magnéziumot, valamint olyan fontos elektrolitokat (pl. só, kálcium, kálium, foszfát stb.) tartalmaz, amik egyszerre fejlesztik és gyorsítják az emésztést. Ez azért remek, mert a puffadás nemritkán az elektrolitok és az ásványi anyagok hiánya miatt jön létre.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X