Főoldal > DIÉTA > Ez a világ leghatásosabb diétája

Ez a világ leghatásosabb diétája

alakformálásdiétaétkezésfogyásfogyókúrazsírégetés
0

Írta:

Atkins, paleo, vegán, gluténmentes, vércsoportos és még sorolhatnánk a népszerű diétatípusokat – de vajon tényleg használnak? A dietetikusok szerint nem, mert képtelen leszel őket betartani az életed hátralevő részében.

De akkor melyik az a fogyókúra, amit könnyen be tudunk tartani a következő 70 évben? A szakértők szerint az arányokon alapuló 80/20 diéta a leghatásosabb étkezési technika!

Mi az a 80/20 diéta?

Egy nap folyamán 80%-ban kell egészséges kajákat fogyasztani – gondolunk itt a teljes kiőrlésű gabonafélékre, a magas fehérje– és rostértékű tejtermékekre, valamint a sok zöldségre, gyümölcsre – a maradék 20%-ban viszont azt eszel, amit akarsz. Jól hallottad! Ez lehet édesség, csoki, fehér kenyér, vagy bármi, amit megkívánsz. Ugye milyen jól hangzik?

De miért működik?

A szervezet képtelen egy egész életed át lemondani a finomságokról – az önsanyargatás lenne és időről időre mindig visszatérnél az „eredeti” állapothoz (többek között a jojó effektus is ezért annyira gyakori). Ha viszont az esetek 80%-ban egészséges étkezel, a maradék 20% állhat bármilyen nyalánkságból – kevés az esély rá, hogy meghízz tőle!

(Példa: egy 2000 kalóriás napi étrendnél maximum 400 kalóriád van arra, hogy finomságokkal tömd a hasad. Egy szelet csoki kb. 250 kalória, egy müzliszelet 100-150 kalória, míg egy habos sütemény már 400 kalória körül mozog.)

11032870 - portrait young charming brunette woman biting green apple background summer park

Persze, ez nem azt jelenti, hogy minden egyes nap ki kell használnod a napi 20%-ot, sőt, inkább maradj alatta! Viszont ne legyen lelkiismeret furdalásod azért, mert megetted a kedvenc édességdet!

Tényleg lehet vele fogyni?

Nem, nem a fogyásra, hanem az egészséges étrend megalapozására találták ki. Ha viszont előtte egészségtelenül étkeztél, jelentős fogyásban lehet részed, hiszen a súlyleadás főként nem is a testmozgástól, hanem a bevitt táplálék milyenségén múlik.

Ne feledd, hiába eszel egészséges ételeket, ha nagy adagokat szedsz magadnak, ugyanúgy felmehet a mérleg nyelve, mintha olajos sült krumplit ennél! Nem kell figyelned a kalóriákat, de arra azért ügyelj, hogy ne dupla, tripla adagokat fogyassz – még az egészséges kajákból sem!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X