Főoldal > DIÉTA > 5 hétköznapi étel, ami egészségesebb a trendi szuperélelmiszereknél

5 hétköznapi étel, ami egészségesebb a trendi szuperélelmiszereknél

antioxidánschia magdiétaegészségfogyásszuperélelmiszerszuperételtápanyag
0

Írta:

Chia mag, kókuszolaj, jackfruit – csak úgy kapkodjuk a fejünket, annyiféle szuperélelmiszer kapható már, amelyek védenek a különböző betegségektől és hatékonyan támogatják általános egészségünket.

A szuperélelmiszerek nem mások, mint olyan ételek, amik tápanyagbombaként úgy gondoskodnak egészségünkről, hogy közben nem emelik jelentősen a napi kalóriabevitelünket. Mindenki a túlárazott, trendi táplálékokat keresi, pedig néhány egyszerű étel sokkal egészségesebb és kalóriaszegényebb náluk.

Szójaolaj: egészségesebb, mint a kókuszolaj

A sokáig szuperélelmiszerként számon tartott kókuszolajról a friss kutatások lerántották a leplet, ugyanis magas telített zsírtartalma miatt egyáltalán nem olyan egészséges, mint évekig hittük. De akkor mit használjunk helyette? A szójaolaj jó választás lehet, mivel kiváló forrása a telítetlen zsírsavaknak és felhasználhatósága is sokrétű. Mono- és politelítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek emelik a jó- és csökkentik a rossz koleszterin szintjét. A szójaolaj csupán 15% telített zsírt tartalmaz, míg a kókuszolaj 90%-ot. A szójaolajnak ráadásul magas a forráspontja, így magas hőfokon is bátran használhatjuk.

Sütőtök: egészségesebb, mint a jackfruit

A jackfruit egy olyan trópusi gyümölcs, amely húshelyettesítőként lett az idei év egyik szuperélelmiszere. Állaga és íze sütve pont olyan, mint a disznóhúsé. Egy gyümölcs átlagosan 4,5 kg és igazi ritkaságnak számít. Nem véletlen, hogy már egy dobozos, cukrozott jackfruit befőttet is 1000 Ft felett tudnak értékesíteni. Ha vegetáriánus vitaminbombát keresünk, válasszuk inkább a sütőtököt, amely nemcsak olcsóbb, de jóval kevesebb kalóriát is tartalmaz. Egy adag feldolgozatlan jackfruit 157 kalóriát és 31 gramm cukrot rejt, emellett vitamintartalma is elenyésző. Napi A-vitamin szükségletünknek például csupán 3%-át fedezi. Ezzel szemben egy adag sütőtök csupán 30 kalóriát és 3 gramm cukrot tartalmaz, ugyanakkor napi A-vitamin szükségletünk 197%-át fedezi. Ha ez nem lenne elég érv, rengeteg C-, E-vitamint és béta-karotint is tartalmaz.

Túró: egészségesebb, mint a görög joghurt

A sportolók és az aktív életmódot folytatók diétája a fehérje bevitelének emelésén alapul, emiatt váltak szuperélelmiszerré a különböző „nemzetiségű” joghurtok is, mint például a görög. Ez a testes és krémes finomság hamar a kedvencünk lett, hiszen remekül kielégíti az édesség utáni vágyat. Nem árt azonban tudni, hogy a különböző bolti termékekhez tejszínt vagy zselésítőanyagot adnak, hogy elérjék ezt a sűrű állagot. Ráadásul valójában cukormentes lenne, viszont sok gyártó eleve desszertként készíti, azaz egy dobozba akár 25 grammnyi cukor is kerülhet. Egy átlagos, ízesített termék 100 grammjában 126 kalória, 2,7 g fehérje és 16,2 g szénhidrát, amelyből 15 g cukor található. A tápadatokból jól látható, hogy messze van az eszményi fehérjeforrástól, inkább cukorbombának nevezhetjük. A fehérjebevitel növelése érdekében a túrót ajánljuk helyette, amely remek fehérje- és káliumforrás, emellett sokkal olcsóbb is, mint a görög joghurt. A cserének tehát pénztárcánk is örül majd. 100 g finomság 105 kalóriát, 12,5 g fehérjét és csupán 3 g szénhidrátot tartalmaz. Nemcsak sósan fogyasztható, fahéjjal megszórva édes csemegévé válhat.

39128344 - cottage cheese with apples for breakfast in wooden bowl close up

Szőlőlé: egészségesebb, mint az aloe vera víz

A bőrszépítő aloe verát a gyártók vízzel hígítva palackozzák, azonban eddig a kutatások nem bizonyították, hogy szájon át fogyasztva növeli az energiát és segíti a fogyókúra sikerét. Ráadásul mivel alig van íze, így a gyártók nem spórolnak a cukorral sem, egy üveg akár 30 gramm cukrot is tartalmazhat. Igyunk inkább olcsó szőlőlét, amely remek alternatívája az ízes italoknak, ráadásul számtalan egészségre gyakorolt jótékony hatása van. Az antioxidánsban gazdag, alkoholmentes szőlőlé ugyanolyan egészséges, mint a vörösbor, támogatja a szív- és érrendszer egészségét, illetve késlelteti az öregedés folyamatát. Másik nagy előnye, hogy könnyen elkészíthető otthon is: 3 kanálnyi préselt szőlőt öntsünk fel ásványvízzel. Egy üveg csak 28 kalóriát és 7 gramm gyümölcscukrot tartalmaz.

Reszelt alma: egészségesebb, mint az agavé szirup

Régóta próbálkozunk, hogy megtaláljuk a cukor legegészségesebb alternatíváját, így került a képbe az agavé szirup is. Mielőtt azt hinnénk, hogy ez egészségünk szempontjából sokkal jobb választás, tudnunk kell, hogy egyáltalán nem kalóriamentes, egy kávéskanál agavé szirup 60 kcal-t tartalmaz, ugyanakkor fruktóztartalma kimagasló. A magas fruktóz pedig nagyon káros, mert a gyomor és béltraktus képtelen megemészteni, ezért egyenesen a májba kerül. Hosszútávú fogyasztása májkárosodáshoz és elhízáshoz vezet. Nem véletlen, hogy Amerikában is lekerült a trónról, és helyette a legnépszerűbb édesítőszer a datolya lett, amit smoothie-k és torták készítéséhez alkalmaznak. Ha inkább hazai ízekre vágyunk, reszeljünk vékonyra almát, és avval dúsítsuk házilag készített finomságainkat. Az édesítéshez egy fél alma is elegendő, amelynek körülbelül 51 kalória az energiatartalma, ugyanakkor tele van vitaminnal.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X