Főoldal > DIÉTA > Hizlalónak hitt, de diétás ételek

Hizlalónak hitt, de diétás ételek

diétaételétkezésfogyásgyümölcshízáshizlalótejterméktojás
0

Írta:

Vannak ételek, amiket sokan még manapság is hizlalónak hisznek, pedig inkább a diétás kategóriába sorolhatóak. Persze nem mindegy az elkészítési mód és a mennyiség sem, ám az alábbi ételeket bátran eheted akkor is, ha fogyókúrázol – lelkifurdalás nélkül.

Tojás

A tojást sokan kerülik magas koleszterintartalma miatt, pedig a a kiegyensúlyozott étrend szerves részét kell, hogy képezze. Ha egészséges zsiradékban készíted el, nem sózod meg túlságosan, és nem fehér kenyeret fogyasztasz mellé, akkor az egyik legkiválóbb reggeli, és egész biztosan nem fogsz elhízni tőle. Fogyaszd sok zöldséggel, hogy legyen egy egész délelőttre való energiád és lendületed.

Húsok

Az emberek többsége tévhitben él a vegetáriánus és vegán étrenddel kapcsolatban. Azok ugyanis, akik nem fogyasztanak húst vagy állati eredetű termékeket, az esetek többségében nem életmódbeli megfontolásból teszik, hanem világszemléleti meggyőződésből. A húsra az emberi szervezetnek nem csak hogy szüksége van, de hiánybetegségek léphetnek fel annál, aki nem fogyasztja. Még a legszigorúbb diétában is szerepelnek a sovány, elsősorban szárnyashúsok.

Kásák

Ha meghallod a kása szót, neked is egész biztosan először az a cukros, tejes édesség jut eszedbe, ami minden gyerek kedvence. Igen ám, de nem csak hizlaló és egészségtelen kásákat lehet készíteni, hanem a megfelelő alapanyagok megválogatásával diétásakat is. A búzadarát és a fehér rizst felejtsd el, helyette használj egészséges, fogyókúrás gabonákat, úgy mint zabot, kölest, hajdinát. A tej megválasztásánál ügyelj arra, hogy zsírszegényt válassz, a cukor helyett pedig válassz más alternatívákat édesítés gyanánt.

35620622 - organic breakfast quinoa with nuts milk and berries

Tejtermékek

A tejtermékek körüli vita újra, és újra fellángol, miszerint szüksége van-e egyáltalán az emberi szervezetnek rájuk. Ez még a mai napig kérdéses, az viszont biztos, hogy minden tejterméknek van zsírszegény változata is. Nem fogsz tehát elhízni sem a tejföltől, joghurttól, sajtoktól és a túrótól, ha körültekintően válogatsz a boltok polcain, és a magas zsírtartalmú termékeket elkerülöd.

Gyümölcsök

Sok diétázó inkább lemond a gyümölcsfogyasztásról, mondván a benne található rengeteg gyümölcscukor árt a vonalainak. Sőt, léteznek olyan fogyókúrás módszerek, amelyek kifejezetten tiltják a gyümölcsök fogyasztását. A fenti feltételezések nyilván csak féligazságokon alapulnak, és semmiképpen sem teszel jót a szervezeteddel, ha kihagyod az étrendedből a gyümölcsöket. Mivel igen magas víz- és rosttartalommal rendelkeznek, sokkal hamarabb eltelítenek, mint mielőtt hízáshoz vezetnének. Ha nagyon szigorú diétán vagy, fogyaszd inkább a délelőtti órákban, de semmiképpen se mondj le róluk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X