Főoldal > DIÉTA > Tovább élhetsz a szénhidrátoktól

Tovább élhetsz a szénhidrátoktól

diétaegészségéletétkezésfogyásszénhidráttápanyagtáplálék
0

Írta:

Hizlalónak és egészségtelennek hitted őket? Tévedtél! Most lehull a lepel a szénhidrátok valódi arcáról – egy új kutatás szerint ugyanis tovább élhetünk tőlük!

Szinte nincs olyan diéta, ami ne gátolná az elfogyasztható szénhidrátok mennyiségét, pedig egy új tanulmány szerint pont ezek a táplálékok segíthetnek az egészséges öregkor elérésében.

Egy 2018-as amerikai tanulmány bebizonyította, hogy azok az emberek, akiknek étrendjük közel 50%-ban tartalmaz szénhidrátokat, évekkel tovább élnek, mint azok, akik ennél kevesebb vagy több szénhidrátot visznek be a szervezetükbe.

A felmérés szerint az „arany középutat” betartók akár 83 évig is jó egészségnek örvendhetnek, míg a szénhidrátmentes és alacsony szénhidráttartalmú étrend követői csak 79 évig. Érdekesség, hogy a magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasztók várható élettartalma is csak egy évvel kevesebb az ideális 50%-ot betartóknál (82 év), tehát hosszútávon jobban járunk, ha olyan diétákat követünk, melyek nem vonják meg tőlünk a szénhidrátokat.

103993165 - healthy products sources of carbohydrates.

A meglepő eredményt közlő kutatás során 25 éven át 15 500 középkorú ember vizsgált meg az Amerikai Endokrinológiai Központ, az évenkénti mérések során pedig olyan faktorokat is figyelembe vettek, mint a demográfiai származás, az iskolázottság, az egészségügyi állapot, a jövedelem és a jólét mértéke, valamint a sportolási és a dohányzási szokások.

Az eredmények – természetesen a már felsorolt befolyásoló tényezők figyelembevételével – kimutatták, hogy azok az emberek élnek a legtovább, akiknek étrendjében 50-55% közötti arányban van a szénhidrát fogyasztása, míg az 30% alattiak élnek a legkevesebb ideig. Ez azzal magyarázható, hogy a szervezetnek a szénhidrátok biztosítják a legtöbb energiát – tehát minél kevesebbet eszik belőle valaki, annál kevésbé lesz energikus és élettel teli.

A teszt eredményei után neked is azt javasoljuk, hogy fogyassz szénhidrátokat, amennyiben pedig az egészséged megkívánja a szénhidrátok megvonását, mielőbb konzultálj szakértő dietetikussal, hogy még idejében pótolni tud a szervezeted számára szükséges tápanyagokat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X