Főoldal > DIÉTA > 6 jel, hogy nem eszel elég szénhidrátot

6 jel, hogy nem eszel elég szénhidrátot

diétaszénhidráttápanyagtáplálkozás
0

Írta:

Sokan “hizlaló” ellenségként tekintenek rá, pedig nem minden szénhidrát káros az egészségre! A következő intő jelekre érdemes figyelned, mert ezekből kiderül, ha kevés szénhidrátot fogyasztasz.

Bár a szénhidrátok a testünk fontos energiaforrásai, sokan mellőzik a fogyasztását – pedig nem kéne, hiszen nem minden szénhidrát káros.

Alapvetően kétféle szénhidrátot különböztetünk meg: az „egészségtelen” egyszerű szénhidrátokat (krékerek, fehér lisztből készült péktermékek, édességek, tésztafélék), melyek gyorsan felszívódnak és hirtelen megemelik a vércukorszintet; valamint az „egészséges” és rostban dús, komplex szénhidrátokat (teljes kiőrlésű péktermékek, zöldségek, gyümölcsök, babfélék), melyek lassan szívódnak fel, sokáig látnak el energiával, nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, ezzel hozzájárulnak a szervezetünk egészségéhez.
Amennyiben az utóbbiból nem fogyasztasz eleget, sokkal többet ártasz a magadnak, mint gondolnád – a segítségünkkel viszont időben felismerheted a szénhidráthiány intő jeleit és következményeit!

1. Kellemetlen lehelet

Ha nem viszel be elég szénhidrátot a szervezetedbe, a tested a már meglévő fehérje- és zsírkészletedből fog gazdálkodni és energiát nyerni. Ezt a folyamatot ketózisnak nevezzük, mely a keto-diéta alapja is egyben. A diétát csak előzetes orvosi konzultációval érdemes alkalmazni, egyik mellékhatása pedig a kellemetlen lehelet.

2. Ingerlékenység

Az amerikaiak egy külön szót is alkottak az éhség miatt kialakult ingerlékenységre: a „hangry” jelenség a szénhidrátok által támogatott szerotonin boldogsághormon hiányától jön létre, mely szintén a keto-diéta egyik mellékhatása lehet. Az ingerlékenységtől viszont könnyen meg lehet szabadulni, ha szénhidrátokat fogyasztunk – többek között ezért eszünk édességeket, ha rossz passzban vagyunk.

96367133 - set of different products, top view

3. Fejfájás

Az agyi funkciók megfelelő működéséhez mindenképpen szükséges a szénhidrátok fogyasztása – elhagyásukkal migrénes fejfájásunk lehet nap, mint nap. Ha neked is gyakran fáj a fejed és kevés szénhidrátot eszel, mindenképpen változtass az étkezési szokásaidon!

Tudtad? A szakértők szerint 3-5 óránként ajánlott a szénhidrátok fogyasztása.

4. Puffadás

Ha kevés szénhidrátot eszel, a rostfogyasztásod is jelentősen csökken – ennek egyenes következménye a gyomorpuffadás. Ezt a kellemetlen állapotot megemelkedett vízfogyasztással, gyümölcsökkel (banánnal, almával, körtével és bogyófélékkel), valamint teljes kiőrlésű péktermékekkel tudod csökkenteni.

5. Székrekedés

A szénhidráthiány legelső jelei közé tartozik a székrekedés, melyet rostban dús táplálékokkal és gyógyvizekkel tudsz enyhíteni. A tök- és chia mag, brokkoli, a káposzta, az olívaolaj, valamint a szilva gyors segítség lehet a bajban.

6. Gyengeség

Állandóan fáradt vagy, még akkor is, ha vitaminokat szedsz? A szénhidráthiány alaposan kikezdheti a szervezetet és az influenzához hasonló tüneteket is produkálhat, tehát nem szabad viccelni vele! A gyengeségen – az étkezési szokásaid megváltoztatásán kívül – az elektrolitokat tartalmazó italok és vizek segíthetnek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X