Főoldal > DIÉTA > Nassolj kevesebbet egy egyszerű szabály betartásával

Nassolj kevesebbet egy egyszerű szabály betartásával

diétaételétkezésfogyáskalóriakonyhanassolástisztaság
0

Írta:

Bár sokszor szeretjük elodázni a mosogatást, új kutatások eredményei azt mutatták, hogy egy zsúfolt, kaotikus konyhában akár kétszer annyit kalóriát is fogyaszthatunk, mint amikor rend és tisztaság van körülöttünk.  

Amerikai kutatók 98 női résztvevőt két csoportba osztottak. Az egyik csoportnak azt a feladatot adták, hogy írjanak az életük egy olyan időszakáról, amikor úgy érezték, kézben tartják a dolgokat, míg a csoport másik felének egy kaotikus, kontrollt vesztett időszakról kellett írnia.

Ezt követően újra osztották a csoportokat, a résztvevők egyik felét egy rendetlen, koszos, zajos konyhába küldték, mosatlan edények, szétdobált újságpapírok és meg-megcsörrenő telefonok közé, míg a csapat másik fele egy tiszta, csendes konyhában várt.

Mindkét konyhában volt bőven nassolni való: aprósütemények, kekszek, de sárgarépaszeletek is.

Mindössze 10 perc alatt azok a résztvevők, akik az életük kontrollt vesztett időszakáról írtak korábban, fejenként átlagosan 53 kalóriával többet fogyasztottak a koszos konyhában, mint azok a nők, akik szintén ezeket az élményeiket idézték fel, de tiszta, letisztult környezetben várakoztak.

“A kaotikus környezet és az az érzés, hogy nem mi irányítunk, nagyon rossz hatással van a táplálkozásunkra” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője. “Úgy tűnik, hogy az emberek azt gondolják: Ha úgyis minden zűrös, hát miért ne lehetnék én is az?”

43874939 - beautiful woman having coffee, fruits and oatmeal for breakfast

A csoport, akinek a feladata az volt, hogy életük kiegyensúlyozott időszakáról írjanak, átlagosan 100 kalóriával kevesebbet ettek a tiszta konyhában, mint a stresszes időszakot felidéző társaik, ugyanitt várakozva – mindez azt mutatja, hogy például a meditáció, mint stressz-oldás is jó hatással lehet a diétánkra (bár elpakolni magunk körül valószínűleg a legegyszerűbb megoldás).

Még mindig halogatnál? Pedig a mosogatás nem csak az alakodra van jó hatással – egy korábbi tanulmány megállapította, hogy a házimunka végzése közben gyakran kerülünk olyan tudatállapotba, melynek stresszcsökkentő és általános közérzet javító hatása van. Már csak ezért is megéri rendet tartani!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X