Főoldal > DIÉTA > Ilyen negatív hatásai lehetnek a tejtermékeknek

Ilyen negatív hatásai lehetnek a tejtermékeknek

cukorbetegségdiétaemésztésétkezésfogyáshízáslaktóztejtejtermékzsírtartalom
0

Írta:

A tejtermékek rendszeres fogyasztásának fontosságát évtizedek óta hirdetik. Az utóbbi években azonban egyre több tanulmány és vizsgálat foglalkozik azzal, hogy a tehéntej-fogyasztásnak nem csak pozitív, de negatív hatásai is lehetnek.

Felboríthatja az emésztést

Azok, akik rendszeresen fogyasztanak tehéntejet, sokkal gyakrabban számolnak be emésztési problémákról. Mivel a tehéntej elsősorban a tehén utódjainak táplálását szolgálja, ezért az emberi szervezet számára nem ideális táplálék. Olyan megemészthetetlen anyagokat tartalmaz, amelyek hasmenést, puffadást is okozhatnak. Nem véletlen, hogy annyi laktózérzékenyt diagnosztizálnak manapság: a lakosság csupán elenyésző része tudja maradéktalanul feldolgozni a tehéntejet.

Pattanásokat okoz

Még mindig a pattanásaiddal bajlódsz, pedig bőven kiléptél már a kamaszkorból? Lehet, hogy a tejtermékék fogyasztása tehető felelőssé a problémáért. A tej bizonyos összetevői ugyanis olyan folyamatokat aktiválhatnak a szervezetben, amelyek pattanások, göbök kialakulását okozzák. Mielőtt erős gyógyszereket szednél, és feleslegesen szárítanád bőrödet különböző készítményekkel, mindenképp csináltass egy laborvizsgálatot. Fontos, hogy ne a tünetet kezeld, az okokat tárd fel.

38887831 - dairy products on wooden table. sour cream, milk, cheese, egg, yogurt and butter. top view

Növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Egyes kutatások szerint aki sok tehéntejet, illetve tejterméket fogyaszt, nagyobb eséllyel lesz cukorbeteg, vagy adódnak problémák az inzulinszintjével. Ezért nagy valószínűséggel a tejben való cukor a felelős, a laktóz miatt ugyanis a tejtermékek glikémiás indexe igen magas. Ezt azt jelenti, hogy hirtelen megemelkedik, majd lecsökken a vércukorszint, ami hosszú távon rendkívül károsan hat a szervezetre.

Túlsúlyt okozhat

Azoknál, akik nem tudnak mértéket tartani a tejtermékek fogyasztásában, nagyon gyakran súlygyarapodás tapasztalható. A tejcukor mellett a magas zsírtartalom is okolható ezért.  Ez könnyen kivédhető azzal, ha laktózmentes, sovány tejterméket fogyasztasz. Így nem kell lemondani kedvenc finomságairól annak sem, aki hízékony alkat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X