Főoldal > DIÉTA > Szabad a terhesség alatt ketogén diétát folytatni?

Szabad a terhesség alatt ketogén diétát folytatni?

anyababaegészségfogyásketogénketogén diétaszénhidrátterhességvárandósságzsírzsírégetés
0

Írta:

Jó, ha a magzat szinte csak zsírhoz jut?

A ketogén diéta immár vitathatatlanul 2018 legnépszerűbb fogyókúrája, szinte mindenki szénhidrátszegény, ám zsírban gazdag étrendet követ. De vajon mindenki számára megfelelő ez a diéta? Mi van, ha például babát várunk? A kismamák is nyugodt szívvel ketogénezhetnek? Jó ez a táplálkozás a mamának és a babának egyaránt?

A terhesség és az étrend

Természetesen kismamaként kiemelten fontos, hogy egészségesen és tudatosan táplálkozzunk. Tévhit, hogy kettő helyett kell enni, a dietetikusok szerint nagyjából napi 300 kalóriával nő ilyenkor az energiaigényünk. Kiegyensúlyozott étrendre kell törekedni, amely főként gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és minőségi fehérjék fogyasztásán alapul. A terhességi vitaminokon kívül nem célszerű más táplálék-kiegészítőt szedni, az orvos előírásán kívül. A cukorban és zsírban dús ételeket pedig kerülni kell.

A terhesség és a ketogén diéta

Egyértelmű tehát, hogy a ketogén diéta nem alkalmas várandósság idején, hiszen alig engedélyezi a gyümölcsök és a gabonák bevitelét, sőt a szénhidrátban dúsabb zöldségeket is tiltólistára teszi. Pedig ilyenkor minél színesebben és vitamindúsabban kell táplálkozni, a telített zsírok bevitelét viszont minimalizálni. Természetesen vannak a ketogén diétának olyan elemei is, amelyeket akár terhesség idején is betarthatunk. Ha kerüljük a cukros- és a gyorsételeket, avval garantáltan csak jót teszünk születendő gyermekünknek is.

16161636 - healthy pregnancy  pregnant woman eating different seeds

A kutatások alapján a ketogén diétáról egyelőre csak annyit tudunk, hogy a felesleges kilók leadására alkalmas, hosszabb távú hatásait még egyáltalán nem ismerjük, a magzatra gyakorolt hatását pedig nem vizsgálták még. Az azonban az orvosok szerint biztos, hogy a ketózis nem természetes állapota szervezetünknek, így nem ajánlják, hogy születendő gyermekünkön teszteljük le ezt.

A terhesség és a fogyás

A ketogén diétától függetlenül, a gyermekvárás nem épp a legjobb időszak a fogyókúrára. Ugyanis minden diéta (nemcsak a ketogén) egyes ételcsoportok vagy egy teljes makrotápanyag kizárásán alapul, hiányállapothoz vezetve.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X