Újévi fogadalmaid között szerepel az egészséges étkezés és a súlycsökkentés? A következő szuperegészséges zöldségek fogyasztásával könnyebben fog menni az életmódváltás, mint azt gondoltad volna!
1. Lucerna
A has-és vízhajtó hatású lucerna levele nyolcféle enzimet, valamint olyan ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, mint a kalcium, a magnézium, a foszfor, a kálium, a cink, a folsav, az A-, a B6-, a D-, az E- és a K vitamin – hogy csak néhányat soroljunk fel -, ráadásul bármilyen szendvicshez, leveshez vagy körethez is remekül alkalmazható.
2. Torma
Íze frissességet és egy egyediséget csempész minden ételbe – de nem csak ezért érdemes fogyasztani! A torma bizonyítottan csökkenti a csontritkulásra és az Alzheimer-kórra való esélyeinket, de a fogyást is elősegíti a magas béta-karotin, kalcium és C-vitamin tartalma miatt. Fogyasszunk minél többször!
3. Uborka
Leginkább szépítő és bőrfeszesítő hatásairól ismert, pedig magas víz-és rosttartalma a diétánkat is nagyban megkönnyíti. Fogyasszuk salátaként és köretként a megannyi ásványi anyagot és vitamint ( A- és C-vitamin, folsav, kálium, magnézium) tartalmazó uborkát!
4. Kínai kel
A bordáskelként is ismert alacsony glikémiás indexszel rendelkező zöldség nemcsak a felesleges kilóink lefaragásában segít, de a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb vitamint nyerjük ki belőle, fogyasszunk nyersen!
5. Tarlórépa
A legrégebb óta termesztett magyar zöldségek közé tartozik, ami nem is csoda: segítségével megelőzhetőek a szív-és érrendszeri betegségek, de a rossz (LDL) koleszterinszint növekedését, valamint a diabéteszre való hajlamot is gátolja. Az már csak hab a tortán, hogy a hízást elősegítő oxidatív stressz esélyét is hatásosan csökkenti!
6. Spenót
Nemcsak az izmainkat erősíti és a mérleg nyelvét viszi lejjebb, hanem stabilizálja a vérnyomást, védi a bőrt, fejleszti az idegrendszert és javítja az éles látást is. Főzelékként különösen ízletes, ezért mielőbb illesszük be az étrendünkbe!
7. Erős paprika
Fel akarod gyorsítani az anyagcserédet? Válaszd a pirospaprikát! A nagy öregek szerint „minél erősebb, annál jobb”, hiszen a paprikában lévő kapszaicin a szájba érve megnöveli a test hőmérsékletét, ami miatt gyorsabban égetjük a zsírt – és a kalóriákat.
8. Brokkoli
Rokonához, a kínai kelhez hasonlóan szintén csökkenti a daganatos betegségek kialakulását, ráadásul nagyon kevés zsír, szénhidrát és kalória található benne. Mindez azt jelenti, hogy annyiszor fogyaszthatod a diétád során, ahányszor csak akarod!
9. Kelkáposzta
Tele van vassal, valamint C- és K-vitaminnal, amelyeknek hála olyan erősek lesznek az izmaid, mint soha máskor! Ha ez még nem lenne elég, a kelkáposzta sok rostot és vasat is tartalmaz (a szakértők szerint például több van benne, mint a vörös húsokban), ezért érdemes gyakran enni belőle!
10. Gomba
A legkevesebb szénhidráttal rendelkező élelmiszerek közé sorolják, ezért igencsak népszerű a fogyókúrázók körében – de nem csak ez az egy dolog jó benne, hiszen a gomba azon ritka élelmiszerek közé tartozik, melyek tartalmaznak germániumot (ez az ásványi anyag szállítja a szervezetben lévő oxigént).