Főoldal > DIÉTA > A 9 legjobb fehérjében gazdag zöldség

A 9 legjobb fehérjében gazdag zöldség

egészségesfehérjelaktózlaktózérzékenyproteinszójababzöldség
0

Írta:

Laktózérzékeny vagy? A legközelebb érdemes lesz egy kicsit jobban körbenézned a zöldségpiacon: ezek a vitaminokban gazdag csodanövények ugyanis annyi fehérjét tartalmaznak, mint egy közepes méretű tojás!

1. Borsófélék

Ezek az apró szemű zöldségek tele vannak A, B és C-vitaminnal, foszforral, tiaminnel, vassal, folsavval, rosttal és káliummal – tehát a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőknek kiemelten ajánlott a fogyasztásuk. Ha mindez nem lenne elég, igazi proteinbányát is rejtenek magukban, ezért a laktózérzékenyek számára is kitűnő fehérjealternatívát jelentenek a tejtermékek helyett.

Fél csészényi adag 4 g fehérjét tartalmaz.

2. Spenót

Mindamellett, hogy igen értékes C- és B-vitaminforrás, tetszetős mennyiségű folsavat is tartalmaz – főzve ráadásul még több fehérjét rejt önmagában!

Fél csészényi adag 3 g fehérjét tartalmaz.

99853902 - green salad lettuce bowl with tomatoes and radish. top view

3. Főtt burgonya

Földünk egyik legtáplálóbb zöldsége: nem csoda, hogy annyiszor fordul elő a magyar konyhában! Egy közepes méretű burgonyának már elég megnyerő a C-vitamin-, kálium- és rosttartalma, ezért fogyaszd minél többször!

Egy közepes méretű burgonya 3 g fehérjét tartalmaz.

4. Brokkoli

A gyerekek egyik legutáltabb zöldsége, a felnőttek viszont bolondulnak érte! A „mini fának” is becézett zöldségből egy tenyéri adag már fedezi a napi C – és K-vitamin beviteled 100%-át. A brokkoli mindemellett egészséges köretnek is jó választás, de turmixokba és salátákba is kitűnő.

Egy csészényi adag 3 g fehérjét tartalmaz.

5. Bimbós kel

A brokkolihoz hasonlóan nagyon sok A-, C- és K-vitamin van benne, de rost, karotin és kálium is bőségesen található a bimbós kelben – nem csoda, hogy egyre többet szerepel az elegáns gourmet éttermek étlapján! A magas C-vitamintartalmát ráadásul mélyhűtve is megőrzi, ezért mindenképpen érdemes belőle elrakni télire!

Fél csészényi adag 2 g fehérjét tartalmaz.

6. Csiperkegomba

Kevesen tudják, de egy nagyobb csiperkegombában majdnem annyi fehérje található, mint egy közepes méretű tojásban! Ha ez még nem lenne elég, antioxidánsokban és rostban is igen gazdag.

Egy csészényi adag 4 g fehérjét tartalmaz.

7. Tökmag

Hamarosan itt a szezonja, ezért nem árt tudnod róla, hogy fél csészényi tökmagban ugyanannyi fehérje található, mint egy fél közepes méretű tojásban! A kutatások ráadásul bebizonyították, hogy rendszeres fogyasztásával a mell-, a gyomor- és tüdőrák kockázata is csökkenthető.

Egy csészényi adag 5,2 g fehérjét tartalmaz.

8. Lencse

Az évköszöntés hagyományos étkét gyakrabban kellene fogyasztanod, mint gondolnád! A lencse tele van A-, B6-, B12-, C- és D-vitaminnal, valamint vassal, kalciummal és magnéziummal, de fehérjetartalma is megdöbbentően magas: 100 g főzött lencsében ugyanis 18 g protein található!

Egy csésze 19 g fehérjét tartalmaz.

9. Szójabab

A végére hagytuk a fehérjében leggazdagabb zöldséget: egy csészében ugyanannyi fehérje található, mintha megennél egy 150 grammos csirkemellet! A szójabab ráadásul tele van az egészségünk számára nélkülözhetetlen zsírsavakkal is, melyek az emésztőrendszer helyes működéséhez járulnak hozzá.

Egy csésze 28 g fehérjét tartalmaz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X