Főoldal > DIÉTA > A rendezett anyagcsere vegánként is fontos!

A rendezett anyagcsere vegánként is fontos!

étkezésétrendfogyásinzulininzulinrezisztencianövényi étrendvegánvércukorszint
0

Írta:

A növényi alapú étrend és a rendszeres állóképességi sportolás mellett elkezdtek rám felszaladni a kilók, holott épp az ellenkezője lett volna a cél. Segítségért fordultam MacPherson Évához. 

Éva volt az első, aki megértett. Addig bárhol is jártam a problémámmal, csaknem kinevettek, pláne az orvosok, endokrinológusok, diabetológusok, belgyógyászok. Az elmúlt 6 hónap alatt 4-5 különféle dokinál jártam, de a “Minek akar maga fogyni?” kérdésen túl nem sokra jutottunk. Alapvetően első ránézésre nyilván nem vagyok klinikai eset, 163 cm, 59 kg, növényi étrend mellé heti 6 nap sport, futás, kerékpár, pilates. Első ránézésre teljesen egészségesnek tűnök. De az is nyilvánvaló, hogy ha ilyen étrend és ennyi sport mellett elkezd valaki hízni, akkor ott valószínűleg valamilyen anyagcsere-zavar állhat a háttérben.

Szóval Éva volt az első, aki igazán komolyan vett, és félretéve az összes félelmem, hogy a dokiktól majd megint mit kapok, végigcsináltam az általa kért vizsgálatokat. Ahol ki is derült, hogy miért is nem tudok fogyni olyan egyszerűen. Az én problémámnak orvostanilag nincs neve, mert még nem számítok diagnosztizált cukorbetegnek. A leleteimből azonban egyértelműen megállapítható, hogy nem normális az inzulin görbém, tehát szubklinikai állapotú inzulinrezisztencia zavar áll a háttérben. Ez annyit jelent, hogy étkezést követően nagyon hirtelen nagyon magasra felugrik az inzulinszint, ami aztán hirtelen le is esik, majd visszaugrik egy emeltebb szintre, tehát nem egyenletesen, fokozatosan csökkenő ahogy az az orvosi könyvekben meg van írva.

Ennek a fontos adatnak a birtokában határoztuk meg az étrendem, ami lényegében annyit jelent, hogy egész nap ennem kell. Az éhgyomorra történő futásról pedig sürgősen le kell szoknom. Mindig kell, hogy legyen a táskámban, az íróasztalomon, az autóban életmentő falat, egy alma, egy mandarin, vésztartaléknak 2 dl-es dobozos 100%-os gyümölcslé, vagy valami csonthéjas.

Az étkezéseim tehát ezekre az alapvető szabályokra épülnek:

  1. 2 de legkésőbb 3 óránként enni kell valamit!
  2. A főétkezések: reggeli, ebéd, vacsora mindig tartalmazzanak szénhidrátot, zsírt és fehérjét, keményítőt
  3. A köztes étkezések: elő-reggel, tízórai, uzsonna, 2. uzsonna, utó-vacsora gyors szénhidrátból álljanak
  4. Nem szabad éhgyomorra sportolni, Futás előtt gyors szénhidrátot kell enni, például gyümölcsöt
  5. Hosszabb futások közben 90 percet meghaladó edzésnél izó, gél, vagy frissítés szükséges

A következő posztban részletesen megírom az étrendem és hozok recept-tippeket is!

A sorozat 1. és 2. részét itt olvashatod.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X