Főoldal > DIÉTA > Csak zöldet eszel, mégsem fogysz?

Csak zöldet eszel, mégsem fogysz?

diétadietetikusegészségétrendfogyásnövényi étrendtáplálkozásvegánvegánság
0

Írta:

Ez lehet a háttérben: tévhitek és tények a növényi alapú étrendről

Vegán étrend szerint étkezni pofonegyszerű, de tényleg. Elég, ha nem veszel húst, tejterméket, tojást, és semmi mást, ami ezek közül bármit is tartalmazhat. Az igazán vegánok a méz fogyasztását is mellőzik, és nyilván nem lapulnak bőrcsizmák, bőrövek és bőrtáskák sem a gardróbban. Szóval a növényi alapú étrend nagyon egyszerű.

És nyilván fogyaszt is, gondoltam én, amikor 10 hónapja belekezdtem. Mindenfajta tudatos átgondolás és felkészülés hiányában, szó szerint egyik napról a másikra történt mindez. Vasárnap még a családi ebéd során elfogyasztottam a húsleves-rántott hús kombót, majd este totális hűtő- és spájzürítés volt a program. Másnap pedig nagybevásárlás, és el is kezdtem vegán lenni.

Semmilyen ideológiai vagy erkölcsi szándék nem vezérelt a döntés meghozatalában. Azonban túl számtalan eredménytelen fogyókúrás próbálkozáson, ebben láttam a megváltást. Nagyon bíztam, hogy végre elkezdenek rólam leolvadni a kilók. Ehelyett még jobban elkezdtek rakódni. Szóval vegánnak lenni mégsem annyira  egyszerű, és sokkal több tudatosságot igényel, mint arra én számítottam.

Mi az, ami becsapós lehet a vegánságban?

Tévhit 1.0: A vegánság fogyaszt

A megváltást vártam, helyette arcon csaptam magam. Teltek múltak a hetek, és elkezdtem csalódni a vegánságban, elkezdtem hízni. Szóval rá kellett jönnöm, hogy a növényi étrend önmagában nem fogyaszt.

Tévhit 2.0: Vegán ételből bármikor és bármennyit ehetünk

A növényi alapú étrendben ugyan helyet kaphat a cukor, a liszt, a gyümölcs, a sült krumpli, a keksz- és csipszfélék is, hiszen nem tartalmaznak állati eredetű összetevőt, azonban pont ugyanannyira hizlalnak, mint a hagyományos étrend mellett.

Tévhit 3.0: A vegánság egy fogyókúra

A jojódiétákban már megszoktam, hogy éhezni “normális” dolog, és a kúra természetes velejárója. Aztán, amikor végre ételhez jutok jól behabzsolok.

Tévhit 4. 0.: Étrendkiegészítőkre semmi szükség

Minden vitamin hízlal, azoktól úgyis csak az étvágyam nő.

Több hónapnyi szenvedést követően elhatároztam, hogy segítséget kérek. Nem akartam csalódni a vegánságban, mert alapvetően meg szeretem a tényt, hogy átálltam a növényi étrendre.  Így felkerestem egy táplálkozási tanácsadót, hogy találjuk meg az optimális étrendet. Az együttműködés több-kevesebb sikerrel zárult, sok mindenben segítséget kaptam. De a fő célom, a fogyás, még mindig nem indult meg. Így az edzőm javaslatára fordultam MacPherson Éva táplálkozástudományi szakemberhez, akivel 3 hete dolgozunk együtt és az eredmények már számokban mérhetők!

Folytatása következik!


További cikkeink a témában

diétaéhség

6 étel, amitől csak éhesebb leszel

Írta:
0

Jobb esetben csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk, ám ekkor sem mindegy, hogy mennyire telítő ételt választunk. Vannak olyan táplálékok, amelyekből pár falat is elég ahhoz, hogy tele legyünk, míg más étkezések után egy órával később már korog a gyomrunk.

Kövess Facebook-on!
X