Főoldal > DIÉTA > Csak zöldet eszel, mégsem fogysz?

Csak zöldet eszel, mégsem fogysz?

diétadietetikusegészségétrendfogyásnövényi étrendtáplálkozásvegánvegánság
0

Írta:

Ez lehet a háttérben: tévhitek és tények a növényi alapú étrendről

Vegán étrend szerint étkezni pofonegyszerű, de tényleg. Elég, ha nem veszel húst, tejterméket, tojást, és semmi mást, ami ezek közül bármit is tartalmazhat. Az igazán vegánok a méz fogyasztását is mellőzik, és nyilván nem lapulnak bőrcsizmák, bőrövek és bőrtáskák sem a gardróbban. Szóval a növényi alapú étrend nagyon egyszerű.

És nyilván fogyaszt is, gondoltam én, amikor 10 hónapja belekezdtem. Mindenfajta tudatos átgondolás és felkészülés hiányában, szó szerint egyik napról a másikra történt mindez. Vasárnap még a családi ebéd során elfogyasztottam a húsleves-rántott hús kombót, majd este totális hűtő- és spájzürítés volt a program. Másnap pedig nagybevásárlás, és el is kezdtem vegán lenni.

Semmilyen ideológiai vagy erkölcsi szándék nem vezérelt a döntés meghozatalában. Azonban túl számtalan eredménytelen fogyókúrás próbálkozáson, ebben láttam a megváltást. Nagyon bíztam, hogy végre elkezdenek rólam leolvadni a kilók. Ehelyett még jobban elkezdtek rakódni. Szóval vegánnak lenni mégsem annyira  egyszerű, és sokkal több tudatosságot igényel, mint arra én számítottam.

Mi az, ami becsapós lehet a vegánságban?

Tévhit 1.0: A vegánság fogyaszt

A megváltást vártam, helyette arcon csaptam magam. Teltek múltak a hetek, és elkezdtem csalódni a vegánságban, elkezdtem hízni. Szóval rá kellett jönnöm, hogy a növényi étrend önmagában nem fogyaszt.

Tévhit 2.0: Vegán ételből bármikor és bármennyit ehetünk

A növényi alapú étrendben ugyan helyet kaphat a cukor, a liszt, a gyümölcs, a sült krumpli, a keksz- és csipszfélék is, hiszen nem tartalmaznak állati eredetű összetevőt, azonban pont ugyanannyira hizlalnak, mint a hagyományos étrend mellett.

Tévhit 3.0: A vegánság egy fogyókúra

A jojódiétákban már megszoktam, hogy éhezni “normális” dolog, és a kúra természetes velejárója. Aztán, amikor végre ételhez jutok jól behabzsolok.

Tévhit 4. 0.: Étrendkiegészítőkre semmi szükség

Minden vitamin hízlal, azoktól úgyis csak az étvágyam nő.

Több hónapnyi szenvedést követően elhatároztam, hogy segítséget kérek. Nem akartam csalódni a vegánságban, mert alapvetően meg szeretem a tényt, hogy átálltam a növényi étrendre.  Így felkerestem egy táplálkozási tanácsadót, hogy találjuk meg az optimális étrendet. Az együttműködés több-kevesebb sikerrel zárult, sok mindenben segítséget kaptam. De a fő célom, a fogyás, még mindig nem indult meg. Így az edzőm javaslatára fordultam MacPherson Éva táplálkozástudományi szakemberhez, akivel 3 hete dolgozunk együtt és az eredmények már számokban mérhetők!

Folytatása következik!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X