Főoldal > DIÉTA > Most kiderül, tényleg egészséges-e a zabtej

Most kiderül, tényleg egészséges-e a zabtej

diétaegészséglaktózérzékenységnövényi tejnövényi tejhelyettesítőszénhidráttejzabtej
0

Írta:

A növényi tejhelyettesítők, bármennyire is divatosak, nem túl egészséges alternatívái a tejnek, ugyanis többnyire tele vannak szénhidráttal, hozzáadott cukorral és mesterséges adalékanyagokkal. De vajon mi a helyzet a zabtejjel?

A tejet egyre inkább kiszorítják az úgynevezett növényi tejhelyettesítők, amelyek méregdrága áruk ellenére kartonszám fogynak azokban a háztartásokban is, ahol nem fordul elő laktózérzékenység vagy tejallergia. A szója-, a kókusz-, a mandula- és a rizstej után itt az új őrület, a zabtej. Krémes textúrája és kellemes íze igen meggyőző, de vajon mennyire támogatja az egészséget?

Hogy készül a zabtej?

A zabtej vízben áztatott zabból készül. Amikor a zab már teljesen kiázott, a létrejött anyagot megkeverik, utána pedig átszűrik. Ezáltal rendkívül krémes állagot kapnak, amely nagyszerűen felhasználható latte-ba, de akár süteményekbe is. Édeskés ízét pedig a benne található természetes cukroknak köszönheti. A különböző márkák különböző elkészítési módokat alkalmaznak, de mindannyian enzimeket adnak hozzá, hogy lebontsák a keményítőt. Pasztörizálás és dobozolás előtt pedig különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják a tápértékét, főként D-vitaminnal és kalciummal.

Milyen tápértéke van a zabtejnek?

A növényi tejhelyettesítők között nincs számottevő különbség, nagyjából mind hasonló tápanyagtartalommal rendelkezik. A zabtej azonban annyiban eltér társaitól, hogy több szénhidrátot tartalmaz. Akinek tehát bármilyen egészségügyi okból figyelnie kell a szénhidrátbevitelére, ezt érdemes észben tartania. Kalóriatartalma sem elhanyagolható, egy adagjában 100-120 kcal található, terméktől függően. Ezzel szemben a hozzáadott cukrot nem tartalmazó mandulatejben csupán 30-35 kcal rejlik, míg a kókusztejben 35-40 kcal.

Two glasses of milk and oat spikelets on rustic background.

Egy adag zabtej tápanyagtartalma:

  • Energiatartalom: 110 kcal
  • Zsír: 5 g
  • Ebből telített zsír: 0,5 g
  • Szénhidrát: 16 g
  • Ebből cukor: 7 g
  • Fehérje: 3 g
  • Rost: 2 g

Fontos megemlíteni, hogy tápértéke egyáltalán nem egyezik meg a zabpehelyével, a zabtej ugyanis alig tartalmaz rostot és fehérjét. Pedig ezek teszik a zabot igazán tápláló és telítő étellé.

Ráadásul sok zabtej hozzáadott cukrot és különböző stabilizátorokat is rejt. A legtöbb bolti termék repceolajat is tartalmaz, amely bővelkedik erukasavban. Ez nagy mennyiségben fogyasztva méregnek minősül, emiatt érdemes olyan organikus termékeket vásárolni, amelyek nem tartalmaznak feldolgozott összetevőket, így repceolajat sem.

Mire figyelj?

Laktózérzékenység vagy tejallergia esetén célszerű változatosan alkalmazni a növényi tejhelyettesítőket, amelyhez kiváló segítség lehet a zabtej beiktatása is.

A táplálkozási szakértők szerint a kulcs a zabtej fogyasztásánál is a mértékletesség. Rendszeres bevitelét nem ajánlják, álláspontjuk szerint napi fogyasztásra csak úgy alkalmas, ha valaki épp csak egy löttyintésnyit ad a reggeli kávéjába. Nagyobb mennyiségben történő fogyasztásra inkább a mandulatejet javasolják.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X