Főoldal > DIÉTA > Nem mindegy, hogy tejcukor-érzékeny vagy allergiás vagy!

Nem mindegy, hogy tejcukor-érzékeny vagy allergiás vagy!

allergiaétkezéslaktózlaktózintolerancialaktózmentestáplálkozástejtejallergiatejfehérjetejintoleranciatejmentes
0

Írta:

A tejhez kapcsoltan több betegségről is beszélhetünk – de összekeverni már nem érdemes őket! A köznyelv sokszor csak úgy használja: „tejérzékenység”, de aki egyik vagy másik problémával szembesül, rájön, hogy mekkora különbségek vannak a betegségek között.

Laktózintolerancia

Más néven: tejcukor-érzékenység. A magyar lakosság kb. 20-30 százalékát érinti a betegség, de érdekesség, hogy ahogy öregszünk, úgy a laktózt toleráló képességünk is csökken!

A tejben mindössze egyfajta szénhidrát, a laktóz (tejcukor) található. Ha ennek a cukorféleségnek a lebontása hiányos vagy elégtelen enzimműködés miatt nem megy végbe, akkor beszélünk laktózérzékenységről. A laktáz enzim (ami lebontja a tejcukrot) nem megfelelő működése nem allergia, ugyanis az immunrendszer nem lép működésbe. A panaszok, úgy mint a puffadás, hasi görcs, hasmenés már 30 perccel a laktózt tartalmazó étel-ital elfogyasztása után jelentkeznek, de legkésőbb 3 órán belül.

A tej, tejtermékek teljes elhagyására nincs szükség! Egyéni tűrőképesség kérdése, de van, aki minimális hagyományos tejterméket gond nélkül tud fogyasztani, jellemzően kemény sajtokat vagy joghurtot, kefirt. Ha biztosra akarsz menni, válaszd „laktózmentes” jelöléssel ellátott terméket!

Hasznos infó: Kapható laktázt tartalmazó készítmény (tabletta, kapszula, csepp, por), mely nagyban megkönnyítheti a laktózérzékenyek életét.

Milk cup and bottle on wooden table. Top view with copy space

Tejallergia

Más néven: tejfehérje-allergia. A tejben található fehérjék ellen kóros immunválasz indul meg és ún. IgE típusú ellenanyagokat kezd termelni a szervezet, allergiás tüneteket okozva ezzel. Az emésztőrendszeri panaszokon túl csecsemőkorban gyakran a nem megfelelő súlygyarapodás, a bőrtünetek (pl. ekcéma), a gyakori hányás hívja fel a figyelmet a betegségre. Súlyosabb esetben száj-, arc-, szemduzzanat vagy akár gégeödéma is kialakulhat.

Leggyakrabban gyermekkorban, de később, bármely életszakaszban előfordul tejallergia. A gyermekkori tejallergiát a legtöbben 6-8 éves korukra kinövik, addig viszont szigorú tejmentes diétát kell tartani. Szoptatott tejallergiás babáknál a kismamának kell teljes tejmentes étrendre áttérnie.

Nagyon fontos figyelni arra, hogy a gyógyszer- és élelmiszeripar alap- vagy adalékanyagként sokszor használ tejet, tejszármazékot. Vásárlás előtt mindig körültekintően olvasd el a címkét! Allergia esetén más állatok (pl. kecske, juh) tejét is tilos fogyasztani, és a „nyomokban tartalmazhat” felirattal ellátott ételek, élelmiszerek is kerülendők! Sőt, attól még nem tejmentes pl. a fagylalt, ha előtte a tejet tartalmazó dobozban volt a szedőkanál!

Tejintolerancia

Más néven: tejfehérje-intolerancia. Nem allergiás reakcióról van szó, hanem életmódbeli tényezők, káros hatások, krónikus stressz, gyulladások következtében a bél „áteresztővé” válik, és az átjutott tejfehérje ellen ún. IgG típusú ellenanyagok termelődnek. A panaszok órákkal, akár napokkal később is felléphetnek! A tünetek nagyban függnek az elfogyasztott tej, tejtermék mennyiségétől, de igen változatos formában jelentkeznek: hasi fájdalom, görcsök, bőrtünetek, fáradékonyság, fejfájás, de még alvászavar is állhat a tejérzékenység mögött. A laktózmentes termékek ez esetben sem jelentenek megoldást, úgyszintén tejfehérje-mentes étrendre van szükség, azzal a különbséggel, hogy nem huzamosabb ideig, hanem a tünetek súlyosságától függően 3-6 hónapig. A diétával párhuzamosan az alapbetegség, azaz az „áteresztő-bélszindrómát” is ki kell vizsgálni!

Érdekesség: A tej jelen van a kötelezően jelölendő 14 allergén között, de a rendelet nem tesz különbséget a „laktóz” és a „tejfehérje” között. Érdemes tehát végigböngészni a címkét, hogy valóban tejmentes-e az adott termék vagy csak laktózmentes!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X