Főoldal > DIÉTA > Egészséges vagy sem az edamame bab?

Egészséges vagy sem az edamame bab?

ásványi anyagdiétaedamame babegészségemésztésszójaszójababszójallergia
0

Írta:

Azok a zsenge szójababok, amelyeket a sushi bárban fogyasztunk, tényleg olyan egészségesek és ártalmatlanok, amilyennek tűnnek?

Az új ízek és szokatlan érzetek folytonos kergetése hozta előtérbe pár évvel ezelőtt az edamame babot más ételek mellett. Kis zsenge zöld babszemek, melyeket főként sushi bárokban szolgálnak fel. Az edemamét eleinte kissé bizalmatlanul kóstolgattuk, de megszerettük, és rendszeresen fogyasztjuk.

Az edemame bab mára olyan divatossá és kedveltté vált, hogy ott van minden bevásárlóközpont gyorsfagyasztott termékei között – elég csak leforrázni, és már fogyaszthatjuk is.

De amíg régen egy maréknyit ettünk belőle alkalmanként egy japán vacsora előételeként, mára a fogyasztása elterjedtebbé vált, és ideje feltenni a kérdést, hogy az edamame bab egészséges-e, vagy egészségtelen?
Milyenek a tulajdonságai, milyen a tápértéke?

Az edamame bab a keleti konyhában leginkább használt szójabab, de lassan nyugaton is elterjed. Tulajdonságait tekintve a zöldségek, hüvelyesek tulajdonságaival rendelkezik, vagyis remek fehérjeforrás, de esszenciális aminosavakat is tartalmaz, amit külön érdemes megemlíteni.

Green Japanese Soybean in wooden bowl on table wood,top view

Az edamame bab foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot és fitoösztrogéneket tartalmaz, utóbbiak természetes molekulák, amelyek a mi ösztrogénunkhoz hasonlóak, vagyis ugyanazt a receptort stimulálják, mint az ösztrogén. Tehát az edemame bab olyan esetekben ellenjavallt, amikor a szója túlstimulálhatja a hormonrendszert. Fogyasztása nem ajánlott azoknak a nőknek, akiket mellrákkal kezelnek, gyógyultak, kemoterápia esetén, valamint a hormonális rendszerre érzékeny tumorok esetében sem.

Ami a növény kalóriatartalmát illeti: 100 grammban mindössze 122 kalória van. Az edamame bab gazdag ásványi anyagokban, ám emiatt veseproblémákkal küzdőknek kevésbé ajánlott a fogyasztása, és vannak olyan emberek is, akik nem képesek ezt a babot megemészteni. Hogy miért? Az edamame bab és a szója emésztésével kapcsolatos problémák egyszerűen arra vezethetőek vissza, hogy ezek hüvelyesek. Ez a hüvelyesekben található rostoktól függ, de ha hántolva és passzírozva fogyasztjuk őket, akkor ez a probléma megoldódik, mivel a rostokat a feldolgozási folyamat szétdarabolja, és a bélrendszer számára megspórolja az emésztés első részét, vagyis azt, amíg lebontaná a rostokat és gázt termel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X