Főoldal > DIÉTA > Ezek az egyoldalú táplálkozás durva veszélyei

Ezek az egyoldalú táplálkozás durva veszélyei

diétaegészséges táplálkozásfogyástápanyagtápanyaghiánytáplálkozásvitaminhiányzsírégetés
0

Írta:

A sikeres fogyókúra érdekében sokan áldozzák be egészségüket úgy, hogy egészségtelen, egyoldalú táplálkozást követnek. A különböző hiányállapotok azonban súlyos következményekkel járhatnak.

Az egészséges életmód kialakítása elképzelhetetlen megfelelő táplálkozás kialakítása nélkül. Az emberi szervezetnek három alapvető makrotápanyag-forrásra (szénhidrát:40-60%, zsír:20-30% fehérje:10-15%) van szüksége ahhoz, hogy optimálisan működjön. Ha a források valamelyike hiányzik, vagy nem megfelelő arányban fogyasztjuk ezeket, komolyan kockáztathatjuk egészségünket.

Anyagcserefolyamatok felborulása

Az emésztés és az anyagcserefolyamatok megfelelő működése gyakorlatilag az egészség legfontosabb pillérei. Kóros a túl gyors, de a túl lassú, renyhe bélműködés, a székrekedés is. Ha valaki kihagy bizonyos létfontosságú tápanyagokat az étrendjéből, annál nem csak kisebb egészségügyi problémák, de előbb-utóbb akár súlyos betegségek is kialakulhatnak, ráadásul az emésztési folyamatok felborulásával még a fogyókúra is kudarcba fullad.

Gyenge immunrendszer

Az immunrendszer erősítése nem csupán egy elcsépelt szlogen. Ha szervezetünk védekezőképessége meggyengül, a betegségek is könnyebben és gyorsabban ledönthetnek a lábunkról. Márpedig ez nem csak külső hatások, vírusok, fertőzések miatt történhet meg: az egyoldalú táplálkozás miatt fellépő hiányállapotok is veszélyeztetik a szervezet védelmi funkcióját.

38703956 - female standing on scale for measuring. unrecognizable person. weight loss concept at home. view from above.

Hosszabb gyógyulási folyamat

Sokszor több, gyakran egyértelmű tünet is utalhat arra, hogy táplálkozási szokásaidban zavar keletkezhetett. Ha azt tapasztalod, hogy amióta belevágtál a diétádba, jóval fáradékonyabb, betegesebb vagy, egész biztos, hogy nem jársz jó úton. A sokkal lassabb gyógyulás szintén intő jel, ahogyan a folytonos felülfertőződés is. Egész biztos, hogy megéri kockáztatni egy fogyókúra kedvéért?

Véralvadási zavarok

Bár a véralvadási zavar igen komoly kór, annál könnyebben idézhető elő helytelen életmóddal. Aki nem figyel a kiegyensúlyozott étrendre, azoknál akár trombózis, vérzékenység is kialakulhat. Ezek a sok esetben akár halálos kimenetelű betegségek remélhetőleg végképp elveszik a kedved attól, hogy létfontosságú tápanyagokat vonj meg a szervezetedtől.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X