Főoldal > DIÉTA > Ezen múlhat, mennyire vagy hajlamos az elhízásra

Ezen múlhat, mennyire vagy hajlamos az elhízásra

elhízásétkezésfogyásgenetikahízássúlyfeleslegsúlykontrolltestsúlyzsírégetés
0

Írta:

A Cambridge-i Egyetem kutatása bebizonyította, hogy nem vagyunk olyan mértékben felelősek a testsúlyunkért, mint azt gondoljuk.

Sadaf Farooqi, az Egyetem orvostudományi professzora és kollégái 2000 olyan résztvevőt vizsgáltak meg, akik testtömegindexük alapján  „vékonynak” számítanak. Az alanyoktól nyálmintát vettek DNS-vizsgálat céljából, és kérdéseket tettek fel nekik életmódjukkal, szokásaikkal és általános egészségi állapotukkal kapcsolatban. A tudósok a kapott eredményeket ezután egy másik kutatás adataival hasonlították össze, mely Dr. Inês Barroso vezetésével zajlott a Wellcome Trust Sanger Intézetben, és amelyben 14.000 ember DNS-mintáit elemezték, akik között vékonyak és túlsúlyosak egyaránt voltak.

Génjeinkben a „hiba”

A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a génjeink – a hajunk és szemünk színéhez hasonlóan – a testtömegünket is meghatározzák, sőt, azt is befolyásolják, hogy mennyire vagyunk hajlamosak a fogyásra, illetve a hízásra.

„A túlsúlyos emberek esetében eleve magasabb az elhízás genetikai kockázata, mint a normál súlyú embereknél, vagyis mondhatjuk, hogy a genetika ebben az esetben ellenük dolgozik – mondta Barroso. Azonban, hogy a dolgok jó oldalát is lássuk: a kutatások lehetővé teszik, hogy azok is segítséget kapjanak, akik nem nyertek a „genetikai lottón”.

85252048 - women fat with belly fat on white background

Leszámolás az előítéletekkel

„Több, különböző oka lehet annak, ha valakin nincs súlyfelesleg” – mondta Farooqi. „Míg néhány ember egyszerűen csak keveset eszik, mások annyit ehetnek, amennyit szeretnének, mégsem híznak. Ha megtaláljuk azokat a géneket, amelyek megakadályozzák a hízást, új súlycsökkentő stratégiákat fedezhetünk fel, és segíthetünk azoknak az embereknek, akik nem rendelkeznek ilyen „genetikai előnnyel.”

A kutatás egyik fő üzenete ugyanakkor az előítéletek leküzdésére vonatkozik. Fontos, hogy felismerjük, valaki nem biztos, hogy azért karcsú, mert csak egészséges ételeket fogyaszt, és nem azért túlsúlyos, mert egész nap meg sem mozdul és gyorsételeket eszik.

A mozgás és az étrend is számít

„Ez a kutatás először bizonyítja, hogy akik vékonyak, többnyire genetikai okokból azok” – mondta Farooqi. „Könnyű ítélkezni azok felett, akik túlsúlyosak, és könnyű az embereket kritizálni, de a tudomány azt mutatja, hogy a dolgok sokkal összetettebbek. Sokkal kevésbé kontrollálhatjuk a súlyunkat, mint gondolnánk.

Ugyanakkor nem kell kétségbe esned akkor sem, ha nem tartozol a szerencsés alkatok közé. Lehet, hogy több erőfeszítésedbe kerül, hogy kordában tartsd a súlyod, de egészséges étrenddel és rendszeres testmozgással sokat tehetsz a vonalaidért.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X