Főoldal > DIÉTA > Vörös rizs: finom, de vigyázz vele!

Vörös rizs: finom, de vigyázz vele!

élelmiszeremésztésételfermentált vörös rizsgombavörös rizs
0

Írta:

A fermentált vörös rizs nagyon népszerű mostanában, pedig jó hatásai mellett több negatívumról is érdemes tudni ezzel az élelmiszerrel kapcsolatban.

A vörös rizs rendkívül népszerű étellé vált az utóbbi időkben. Ezt a rizsfajtát erjesztéssel állítják elő a Monascus Purpureus, vagyis a közönséges vörös élesztőgomba segítségével. Ez egy ősi módszer, melyet már Japánban is használtak. Ma a vörös rizs használata igen elterjedt a táplálékkiegészítők között is, mert képes a rossz koleszterin szintjét csökkenteni a vérben a gomba anyagcsereterméke következtében.

Az erjesztett vörös rizsnek figyelemreméltó hatásai vannak, de a jó tulajdonságai ellenére az ellenjavallatokat is figyelembe kell vennünk – ezeket szedtük össze most.

Mint mindenből, ebből az élelmiszerből is érdemes mértékkel fogyasztani: fontos tudni, hogy myopathiát okozhat a túlzott fogyasztása, amely egy olyan állapot, ami az izmok funkcionalitását befolyásolja.

Steamed whole grain traditional thai rice best rice for healthy and clean food on wooden background

Az erjesztett vörös rizs használata emésztőrendszeri rendellenességeket is okozhat, így ha észreveszed, hogy ennek a tápláléknak a fogyasztása némi kellemetlenséget okoz, akkor az azt jelenti, hogy ez nem az anyagcserédnek megfelelő élelmiszer.

Ha rendszeresen fogyasztasz vörös rizst, érdemes mellé Q10 koenzim kiegészítőt is fogyasztani, hogy az antioxidáns szinted egyensúlyban legyen, ugyanis a vörös rizs csökkentheti a szervezetben az ubikinon antioxidáns szintjét.

Ha nagyon nagy mennyiségben fogyasztod, akkor túl sok citrinint juttathatsz a szervezetedbe, ez egy gombás toxin, amely gátolhatja a vesék megfelelő működését. Mellékhatásként a transzaminázok szintje is növekedhet, ezek a májra vannak negatív hatással.

Ízületi fájdalmakkal, gyulladással küzdők, valamint terhes nők számára pedig mellékhatásai miatt nem ajánlott a vörös rizs fogyasztása.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X