Főoldal > DIÉTA > 5 ok, amiért a gluténmentes étrendtől önmagában nem csökken a súlyod

5 ok, amiért a gluténmentes étrendtől önmagában nem csökken a súlyod

diétaegészségtelenétrendgluténgluténmentesgluténmentes étrendhizlal
0

Írta:

A gluténmentes táplálkozás egyre inkább elterjedt azok körében is, akik nem szenvednek semmilyen ételérzékenységben, csupán szeretnének megszabadulni néhány kilótól, de nem mindig ez a legjobb út az életmódváltás felé. Bár a fehér lisztet valóban érdemes kerülni, de a glutént nem szabad teljesen megvonni a szervezettől, ráadásul nem is mindig célravezető fogyókúra szempontjából sem.

1. Nem épp diétás alapanyagok

Az, hogy egy termék gluténmentes, még önmagában nem jelenti azt, hogy diétás is. Az a tény, hogy búza finomlisztet nem tartalmaz, természetesen sokat számít, de sok más, hizlaló összetevő is előfordulhat a termékekben. Ilyen például a cukor, tejszármazékok, mesterséges adalékanyagok, amelyek bár gluténmentesek, de kétség kívül rendkívül hizlaló összetevők, és a gluténmentes termékekben sokszor megtalálhatóak.

Selection of gluten-free products, cereals: xanthan gum. buckwheat,Rice, rice noodles, chickpeas, lentils, corn, beans, oatmeal. In the home kitchen, in jars. Copy space

2. Magasabb kalóriatartalom

Ha valóban sikeres diétára vágysz, nem csak az összetevőkre, de a kalóriatartalomra is érdemes jobban figyelni. Vannak ugyanis olyan egészséges finomságok, amelyek ráadásul még gluténmentesek is, mégsem járulnak hozzá a súlyvesztéshez. Ilyen például a méz, olajos magvak, és néhány, szénhidrátban kifejezetten bővelkedő gyümölcs, mint például a banán is.

3. Nagyobb adagok

Aki gluténmentesen étkezik, gyakran esik abba a hibába, hogy többször vagy nagyobb adagokat fogyaszt, vagy éppen gyakrabban jutalmazza meg magát gluténmentes édességekkel. Mivel az allergén anyaggal szemben a kalóriák nem biztos, hogy hiányoznak ezekből a nasikból, jó ha megálljt parancsolunk a habzsolásnak a kívánt cél élérése érdekében.

4. Kevesebb sport

Mivel sokak fejében az él, hogy a gluténmentes étrend nem csak egészséges, de fogyasztó hatású is, ezért egyáltalán vagy sokkal kevesebb időt szánnak testmozgásra. Ez semmiképpen nem jó megoldás, hiszen a változatos, helyes étrend sem váltja ki a sportot, mint ahogy ez fordítva sem működik. Pláne, hogy a gluténmentes táplálkozás nem mindenkinek előnyös.

5. Egyhangú étrend

A fehérjék, szénhidrátok, zsírok helyes arányának betartása az egészség és a súlyvesztés szempontjából is lényeges. Amint ez felborul, betegségek, jojó effektus is kialakulhat. Azok, akik elhagynak bizonyos ételeket, összetevőket, allergén anyagokat az étrendjükből, könnyebben folytatnak egyoldalú táplálkozást, túlzásba víve bizonyos tápanyagokat, míg más élelmiszerekből keveset, vagy egyáltalán nem fogyasztanak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X