Főoldal > DIÉTA > Kiderült: meglepő felfedezés az inzulinrezisztenciáról

Kiderült: meglepő felfedezés az inzulinrezisztenciáról

cukorbetegségdiétainzulininzulinrezisztenciakutatásvércukor
0

Írta:

Sokáig a szénhidrátokat kiáltották ki bűnbaknak a vércukorproblémáknál. Ám a legújabb kutatások szerint ez egyáltalán nem igaz.

Méregeted az étrended szénhidrát-tartalmát, mégsem tökéletesek az eredményeid. Vajon miért? A kulcs a zárban: a zsír és az olajok. Ha ezt elhagyod, meglepő gyorsasággal javul a cukoregyensúlyod.

Bejut, vagy mégsem?

Az inzulin olyan hormon, mely a vérben keringő cukrot juttatja be a sejtekbe. Így nyered az energiát a mindennapi tevékenységeidhez. A gond akkor keletkezik, ha hiába dolgozik az inzulin, mégis képtelen ellátni a feladatát.

Ha egészséges, összetett szénhidrátokat fogyasztasz, átmenetileg kissé megemelkedik az inzulinszinted, de ez hamarosan visszaáll eredeti állapotába. Van egy táplálékfajta, amely gátat vet a természetes folyamatnak: és ez nem más, mint a zsír.

Orvosok és táplálkozáskutatók, mint Dr. John McDougall, Dr. Neal Barnard, alapos vizsgálatokat folytattak a témában. Kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik magas zsírtartalmú étrendet követnek, a sejtekben a zsír elzárja az inzulin útját. Tehát hiába dolgozna, képtelen a vérben lévő cukrot rendeltetési helyére juttatni – így tartósan magas marad a vércukorszint. A szervezet válaszképpen még több inzulint pumpál, a sejtek viszont ellenállnak. Ekkor kialakul az inzulinrezisztencia.

44441378 - vacuum tubes for collecting blood samples for screening test.

Az alacsony szénhidrát csapdája

Sokan követik a low carb-nak is nevezett, alacsony szénhidráttartalmú étrendet. Kezdetben talán leadnak néhány kilót, ám hosszú távon felborul az anyagcsere egyensúlya. A szénhidrát nem tekinthető bűnösnek sem az elhízás, sem az inzulinrezisztencia szempontjából – feltéve, ha megfelelő forrásból származik. Az édesburgonya, a sütőtök, a zabpehely, a quinoa, hajdina és barnarizs mind tökéletes ételek. Csak ne ess abba a hibába, hogy nyakon öntöd olajjal, vagy megszórod zsíros sajttal a tetejét. A burgonya nagyon ízletes héjában sütve vagy főzve, zöldfűszerekkel megszórva. Salátaöntetként ne olajat használj, hanem mixelt paradicsomot, fűszereket, darált zabpelyhet kevés vízzel és citromlével összekeverve.

Dr. Joel Fuhrman nálunk is elérhető könyvében az ételek királyának a hüvelyeseket tartja: hosszan felszívódó szénhidrátot, rostokat, értékes növényi fehérjéket tartalmaz.

Mérhető változás

Az inzulinrezisztencia megállapítása terheléses vércukor vizsgálattal történik. A gyanút az is megerősíti, ha étkezések után másfél-két órával ismét éhes vagy, remegés, rosszullét fog el. A vizsgálattal is kimutatott problémára, ha enyhébb formában van jelen, nem feltétlenül kapsz gyógyszert. A diéta követésénél azonban legyél körültekintő.

Ahelyett, hogy görcsösen számolnád az ételek szénhidráttartalmát, inkább a zsírokat kövesd nyomon! A döntően növényi alapú étrend, melynél az egészséges és szükséges zsírforrásokat napi egy marék olajos mag (darált lenmag, dió, mandula, mogyoró) jelenti, megoldást nyújt az inzulin-gondokra. Az étrendet követve nincs szükséged napi szintű számolásokra. Reggelire egy tál zabkása bogyós gyümölcsökkel, ebédre és vacsorára gabonaféle főtt babbal, borsóval, nyers zöldségekkel kitűnő választás. Kenyérre margarin és vaj helyett zöldségpástétomot kenj. Ha néhány hét múlva megismétled a vizsgálatot, szinte biztos, hogy sokkal jobb inzulin-eredményeket kapsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X