Főoldal > DIÉTA > Amerika kedvence töretlenül hódít tovább Magyarországon

Amerika kedvence töretlenül hódít tovább Magyarországon

hamburgertáplálkozás
0

Írta:

A hamburger Magyarországon is népszerű, és saját világnappal rendelkezik.

A hamburger hazájának sokunk Amerikát gondolná, ám valójában Hamburgból, Németország legforgalmasabb kikötővárosából indulva csak a 19. században, a nagy kivándorlási hullámmal érkezett a tengerentúlra. Az eredetileg hamburg steaknek nevezett ételhez hasonló étkek már a Római Birodalom idején is léteztek, mára pedig olyan népszerűvé vált, hogy saját világnapja is van (május 28.).

Magyar hamburger

Napjainkban a hamburgert már a magyarok is nagyon jól ismerik és persze szeretik – akár gyorséttermekben vagy sarki büfékben vásárolva, akár otthon elkészítve. A hamburger egyre népszerűbb a hazai ételrendelők körében is, 2013 utolsó negyedévében egy ételszállító cégen keresztül történt rendelések mintegy 18%-át mondhatta magáénak. 2014 első negyedévében pedig már 20%-ra nőtt ez az arány, ezzel továbbra is a második leggyakrabban rendelt étel a pizza után. Éttermek tekintetében is egyre több helyen találkozhatunk a népszerű finomsággal, a foodpanda oldalán elérhető éttermek mintegy 16%-a kínálja a hamburgerek széles választékát.

A magyarok általában nem szeretik megosztani másokkal a hamburgerfogyasztás nyújtotta örömöket, hiszen az esetek 73%-ában egy hamburgert rendelnek, általában hétköznap, ebédidőben. Érdekesség, hogy az esetek 55%-ában magában fogyasztják a hamburgert és csupán 45%-ban rendelik menüben, azaz sült krumplival az amerikai kedvencet.

Hamburger a szomszédban

A hazai népszerűséggel ellentétben, keleti szomszédunknál, Romániában a hamburger nem tartozik a gyakran rendelt ételek közé. Az idei év első negyedévében a román foodpandán keresztül leadott ételrendelések mindössze 3%-a volt hamburger, és csupán az éttermek 4%-ában találkozhatunk a buciba zárt húspogácsával.

Tőlünk északabbra, Lengyelországban a rendelésszám tekintetében szintén a dobogó második fokán áll a hamburger a pizza után. Itt a burgerek a foodpandán keresztül történő rendelések 24%-át teszik ki, és az éttermek 11%-ának kínálatában szerepelnek. Hazánkkal ellentétben a lengyelek csoportosan hódolnak az ízletes húspogácsáknak, hiszen az esetek többségében egyszerre több hamburgert rendelnek.

Déli szomszédunknál, Szerbiában az amerikai típusú hamburger Romániához hasonlóan kevésbé népszerű, a foodpandán keresztül leadott rendelések 7%-át teszi ki, s csupán az éttermek 12%-a vette fel étlapjára. Azonban a szerb nemzeti étel, a „Pljeskavica”, voltaképpen a helyi hamburger gyakran rendelet ételnek számít a szerb foodpandánál.

5 érdekesség a hamburgerről

  • Az első gyorsétterem 1921-ben nyitott ki és 5 centért árulták a hamburger darabját.
  • Az első klasszikus amerikai hamburger 1895-ben New Havenben készült, Louis Lassen Louis Lunch sandwich shopjában.
  • Amerikában évente közel 50 milliárd burgert fogyasztanak el, ami egy főre levetítve heti 3 hamburger elfogyasztását jelenti.
  • Az amerikaiak által egy év alatt elfogyasztott hamburgerekkel 32-szer körbe tudnánk fogni a Földet.
  • A világ legnagyobb burgere a Guinness World Records szerint 2012. szeptember 2-án készült az Amerikai Egyesült Államokban, Carltonban, Minnesotában, a  Black Bear Casino Resortban és közel 914 kg-ot nyomott. A burgert 24 kg paradicsommal, 23 kg salátával, 27 kg hagymával, 9 kg uborkával, 18 kg sajttal és 7 kg baconnel töltötték meg.

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X