Főoldal > DIÉTA > 5 tévhit az ételekről, amiknek eddig bedőltél

5 tévhit az ételekről, amiknek eddig bedőltél

anyagcserediétaétkezésfogyászsírégetés
0

Írta:

Ha azt hitted, hogy a barna tojás jobb, mint a fehér és hogy a bio élelmiszerekben nincsen vegyszer – tévedsz! Lerántjuk a leplet a leggyakoribb tévhitekről, hogy egészségesebb lehess, mint valaha!

1. tévhit: A barna tojások jobbak, mint a fehér héjúak

A köztudatban valószínűleg azért terjedt el ez a tévhit, mert a barna lisztből és rizsből készült termékek egészségesebbek, mint fehér színű változatok – a tojásokkal azonban ez nincs így!

Tény, hogy a gyártók kihasználják az emberek tévedését, és a barnás héjú tojásokat drágábban árulják, mint a fehérebbeket; de az az igazság, hogy mindkét tojás ugyanolyan minőségű, a szín semmit sem változtat a beltartalmon. Csupán annyi a különbség, hogy az egyiket fehér tollú tyúk, a másikat pedig sötétebb színű tojta.

2. tévhit: A gyorséttermekben kapható hamburgerek a tartósítószerek miatt állnak el sokáig

Mindannyian hallottuk már azt a pletykát, hogy az itthon is népszerű gyorséttermekben a hamburgerek egyszerűen nem romlanak meg – hetek, hónapok múlva sem. Ez így igaz, viszont nem a sok tartósítószer és vegyi anyag miatt – hanem azért, mert szinte semmi vizet nem tartalmaznak!

A gyorskajáldákban nagyon magas hőfokon sütik meg a húspogácsákat, ezért lényegében teljesen kiszáradnak, mire a hamburgeredbe kerülnek – plusz, a baktériummentes, ételbarát főzőhelyiség is hozzásegít ahhoz, hogy a húsban ne maradjon semmilyen szennyezett anyag vagy víz. A kiszáradt marhahús hetekig, hónapokig képes elállni 20-25 fokon – és ezt már több száz kutató és tudós is bebizonyította már.

3. tévhit: A bio élelmiszerek vegyszermentesek

A bio életmód lelkes követői előszeretettel hangoztatják, hogy ők vegyszer-és tartósítószermentes ételeket fogyasztanak – ez viszont hazugság! A biotermelők ugyanúgy használhatnak színezőket, tartósítószereket, szintetikus anyagokat, ammóniákat, borsavat és még rengeteg más vegyszert azért, hogy szebb és tartósabb árujuk legyen.

41442813 - refreshing bubbly soda pop with ice cubes

4. tévhit: A kóla bármit képes feloldani, a pénzérmét és a fogakat is

A közösségi médiában naponta jelennek meg olyan videók, amik azt próbálják bizonygatni, hogy ha elég sokáig tartunk valamilyen kis tárgyat egy lezárt üvegű kólában, az egy idő után feloldódik. Ezt a kísérletet a Cornell University egyik tudósa, Clive McCay levágott körömdarabokkal kezdte el bizonygatni és hetekig-hónapokig áztatta különböző szénsavas italokban az apró tárgyakat, ám végül arra jutott, hogy a kóla nem képes feloldani semmit. Az ecet, a citromlé és a különböző gyümölcslevek viszont tízszer olyan gyorsan koptatták az emberi fogakat, a körömdarabokat és pénzérméket, mint a szénsavas italok. Ebből az a tanulság, hogy a kóla nincsen rosszabb hatással a fogainkra, mint bármilyen másik – egészségesnek hitt- gyümölcslé.

5. tévhit: Egy kanál méz egészségesebb, mint egy kanál cukor

Bizonyára már te is elgondolkodtál azon, hogy az egészséged érdekében mézet használsz a cukor helyett – ezzel viszont nem fogsz jobbat tenni a szervezetednek! A méz ugyanolyan összetevőkből áll (glukóz és fruktóz), mint a cukor; a szervezeted tehát cukorként fogja feldolgozni a legegészségesebbnek hitt mézet is. Sőt! Egy kanál mézben több kalória van, mint egy kanál cukorban – a méz tehát ugyanúgy nem ajánlott a túlsúlyosoknak, a cukorbetegeknek és az inzulinreziztenciával küszködőknek, mint a cukor! A pozitív különbség a kettő között, hogy a helyi, kis termelőktől vett biomézben több vitamin és antioxidáns van – ám ezt nem vonatkozik a szupermarketekben árusított mézek többségére.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X